معاملات فلزات در بازارهای جهانی
سنگ آهن
در معاملات فلزات در بازارهای جهانی در هفته منتهی به ۴ سپتامبر ۲۰۲۰ روند صعودی قیمت سنگ آهن همچنان ادامه یافت تا به محدوده سقف قیمتی در ۶ سال اخیر برسد. این محصول که ابتدای هفته را با قیمت ۱۲۴ دلار به ازای هر تن شروع کرده بود، در روز پایانی هفته به مرز ۱۳۰ دلار نزدیک شد. قیمت سنگ آهن وارداتی چین نیز به ۱۳۱ دلار رسید تا تاییدی بر ادامه روند باشد. نگرانیها از ایمنی سدهای برزیل که ممکن است در صورت بروز حادثه، عرضه سنگ آهن را با مشکل مواجه نماید، از مهمترین عوامل افزایش قیمت محسوب میشود. از طرفی، رشد اخیر ساخت و ساز در چین و به تبع آن بهبود تقاضا برای فولاد و ماده اولیه آن نیز از دیگر عوامل مهم این تغییر قیمت میباشد.سنگ آهن خلوص ۶۱ درصد صادراتی ایران نیز موافق با صعود کلی این محصول در سایر نقاط دنیا با ۱ دلار افزایش به ۷۸.۹ دلار به ازای هر تن رسید.
بیلت
در هفته اخیر، قیمت بیلت در اکثر مناطق جهان افزایشی بود. بیلت صادراتی کشورهای CIS در این هفته رشد ۲ دلاری داشته و به ۴۰۲ دلار رسید. بیلت صادراتی هند نیز در طی هفته با ۱۰ دلار افزایش در کف قیمت در بازه ۴۱۰-۴۱۵ دلار مورد معامله قرار گرفت. همچنین بیلت صادراتی ایران نیز۴ دلار افزایش داشته و به محدوده ۳۰۷-۴۰۴ دلار رسید. افزایش قیمت قراضه در بسیاری از مناطق از مهمترین محرکهای قیمتی محصولات فولادی بود. هفته گذشته قیمت قراضه صادراتی ژاپن با ۲ دلار افزایش به ۲۶۴ دلار در هر تن رسید. از بازار ترکیه نیز خبر میرسد، افزایش تقاضای داخلی و خارجی، عمدتا از سوی چین باعث بهبود ۱۰ دلاری قراضه وارداتی این کشور گردیده است. انتظار میرود با ادامه روند تقاضای میلگرد ترکیه از طرف چین، قیمت قراضه روند صعودی خود در ماههای آینده را ادامه دهد. در معاملات اسلب نیز شاهد افزایش قیمتها بودیم. به گونه ای که اسلب صادراتی برزیل با ۱۰ دلار افزایش نسبت به ۲۸ آگوست در محدوده ۴۳۰-۴۴۰ دلار مورد معامله قرار گرفت. اسلب صادراتی ایران نیز هفته خوبی را پشت سر گذاشت به طوری که هر تن اسلب صادراتی ایران از ۴۰۰-۴۰۵ به ۴۱۵-۴۳۵ دلار رسید. فولاد مبارکه اصفهان (فولاد) این هفته یک محموله اسلب با قیمت ۴۲۵ دلار و شرکت فولاد هرمزگان (هرمز) یک محموله با قیمت ۴۲۲ دلار به ازای هر تن فروختند.
میلگرد
در هفته مذکور، قیمت میلگرد صادراتی چین با ۳ دلار افزایش به قیمت ۴۸۶ دلار ثبت شد. میلگرد صادراتی ترکیه با ۱۰ دلار افزایش در محدوده ۴۴۰-۴۵۰ دلار مورد معامله قرار گرفت. گفته می شود با توجه به اینکه به طور معمول حجم ساخت و ساز در چین در دو ماه سپتامبر و اکتبر به اوج خود میرسد، تقاضای محصولات فولادی در طی این مدت بالا بوده و موجب افزایش و یا نهایتا ثبات در قیمت های معاملاتی گردد.
ورق
در بازار ورق نیز شاهد ادامه مدار صعودی قیمت بودیم. به طوری که ورق صادراتی چین که با ۱۳ دلار افزایش نسبت به ۲۸ آگوست به ۵۲۰ دلار رسید. قیمت ورق در سایر بازارها از جمله کشورهای CIS و منطقه آمریکای لاتین بدون تغییر در محدوده های ۴۸۰-۴۹۰ و ۵۴۰-۵۵۰ دلار مورد معامله قرار گرفت.
مس
قیمت مس در بورس فلزات لندن LME با در نظر گرفتن نوساناتی در مجموع روبه رشد بود. قیمت هر تن مس در هفته گذشته به ۶.۷۸۸ نیز رسید اما ۴ سپتامبر با اندکی کاهش، قیمت ۶.۶۱۳ برای این فلز ثبت گردید. همانطور که پیش بینی می شد، جهت گیری فدرال رزرو آمریکا در خصوص کاهش نرخ بهره به صورت طولانی مدت و به تبع آن تضعیف دلار را میتوان یکی از برجستهترین عوامل افزایشی بودن قیمت مس عنوان کرد. در چین نیز افزایش تقاضا همچنان ادامه داشته و از منظر حجم تقاضا نیز قیمت این فلز تقویت میشود. همانطور که در هفته های پیش نیز بیان شد، همچنان، شرایط حاکم بر اقتصاد دنیا موجب ادامه تحکیم روند افزایشی قیمت مس و سایر کامودیتیها شده و به نظر میرسد این شرایط تا پایان سال جاری میلادی ادامهدار باشد.
آلومینیوم
آلومینیوم نیز روند روبه رشدی در هفته اخیر داشته است. قیمت هر تن آلومینیوم در بورس فلزات لندن به ۱.۷۸۲ نیز رسید. ادامه افزایش سطح تقاضا در چین به عنوان یکی از پرمصرفترین کشورهای جهان، افت شاخص دلار و افزایش امیدها به بهبود شرایط حاصل از شیوع کرونا از جمله عواملی است که موجب تقویت قیمت آلومینیوم در بازارهای جهانی شده است.
روی
قیمت هر تن روی LME در هفته گذشته از ۲.۵۵۰ نیز عبور کرده و به ۲۵۵۴ دلار رسید که در آخرین روز هفته با نوسان نسبتا منفی ۲.۴۸۸ برای این فلز در بازارهای جهانی ثبت گردید. روی نیز از جمله محصولاتی بوده که در طول ماههای اخیر روند باثبات و افزایشی داشته است که ناشی از متغیرهای کلان پولی و مالی بوده است. افت دلار، رشد قیمت نفت و سایر مشخصههای کلان اقتصادی موجب صعود قیمت این فلز شده است. افزایش قراردادهای بلندمدت در سطح جهانی برای روی نیز نشان دهنده انتظارات رشدی برای قیمت معاملات این محصول میباشد.
همانطور که ذکر شد، قیمت کامودیتیها در راستای نوسانات مثبت و همزمان متغیرهای اقتصادی روبه بالا میباشد. افزایش ساخت و سازها، تعریف پروژههای جدید در بخش خودرو، لوازم خانگی و سایر بازارهای پرمصرف محصولات فولادی در چین، تقویت قیمت مواد اولیه این محصولات و همچنین متغیرهای کلان اقتصادی و سیاسی از جمله بهبود روابط چین و آمریکا را میتوان از اهم عوامل رشد قیمت فلزات دانست که انتظار میرود این روند حداقل برای چند ماه باقیمانده از سال ادامه یابد.
بورس کالای فلزات هفته منتهی به ۱۲ شهریور ۱۳۹۹
در هفته منتهی به ۱۲ شهریور ماه سال جاری، ۲۴۱.۵۴۴ تن محصول، در رینگ صنعتی بورس کالا عرضه و ۱۶۸.۲۱۹ تن به ارزش ۲.۵ هزار میلیارد تومان مورد معامله قرار گرفت که ارزش معاملات با توجه به تعطیلی دو روزه ابتدای هفته امری طبیعی به نظر میرسد. ارزش کل معاملات در هفته گذشته بالغ بر ۳.۵ هزار میلیارد تومان بوده است.
در هفته گذشته برای چندمین بار طی ماههای اخیر معاملات شمش ابطال شد و همین امر موجب افزایش قیمتها در بازار آزاد گردید. افزایش قیمت ارز و و افزایش قیمتهای جهانی برای محصولات فولادی و همچنین کاهش پیش پرداخت از ۵۰ درصد به ۲۰ درصد طی هفته گذشته از مهمترین عوامل افزایش قیمت شمش در بازار بود. ناگفته نماند افزایش قیمت پایه از ۷۲.۳۱۱ به ۷۴.۹۲۰ هزار ریال به ازای هر تن نیز موجب تقویت قیمتها گردید.
ارزش معاملات ورق در هفته مزبور ۴۵۴.۸ میلیارد تومان بود که در مجموع با وجود تقاضای ۳۶.۰۰۰ تنی تنها ۳۱.۰۰۰ تن مورد معامله قرار گرفت. قیمت پایه هر تن ورق سرد و ورقهای پوشش دار شامل ورق گالوانیزه و ورق قلع اندود فولاد مبارکه اصفهان (فولاد) به ترتیب ۱۱ و ۱۵ میلیون تومان تعیین شد که در نهایت در جریان عرضه و تقاضا به قیمت های ۱۴ و ۱۶.۵ میلیون تومان مورد معامله قرار گرفت. دراین گروه نیز افزایش قیمتهای جهانی و همچنین نرخ ارز که به نظر میرسد هر دو ادامه دار باشند موجب افزایش قیمت گردید. لازم به ذکر است که ورق گرم در هفته گذشته عرضه و معامله نشد.
در هفته مزبور، معاملات میلگرد با کاهش بیش از ۲۰ درصدی به ۳۹.۰۷۲ تن و ارزش معاملات نیز با افت ۱۷ درصدی رو به رو شده و به ۳۴۷ میلیارد تومان رسید. این در حالی است که در راستای افزایش قیمت های جهانی و همچنین افزایش قیمت شمش اکثر تولیدکنندگان قیمت میلگرد را نیز بالا بردند. اما با ابطال معاملات شمش در بورس کالا هیجانات تا حدی فروکش کرد و در نهایت میانگین قیمت معاملات نسبت به هفته گذشته با رشد ۶ درصدی به ۹ میلیون تومان به ازای هر تن رسید. قیمت پایه عرضه میلگرد نیز طی معاملات این هفته ۸.۶ میلیون تومان تعیین شد که رشد ۲ درصدی نسبت به هفته گذشته داشته است.
محصول تیرآهن که توسط تولیدکنندگان اندکی در بورس کالای ایران عرضه میگردد، در هفته گذشته حدود ۱۸.۶۷۸ تن مورد عرضه قرار گرفته و معامله شد. قیمت هر تن تیرآهن نیز متاثر از افزایش قیمت شمش افزایش داشته و قیمت پایه عرضه و قیمت معاملاتی برای این محصول به ترتیب ۹.۱ و ۹.۸ میلیون تومان به ازای هر تن به ثبت رسید.
ارزش معاملات مس در هفته اخیر با افزایش چشمگیر ۳ برابری روبه رو شده و به بیش از ۶۲۳ میلیارد تومان رسید. این افزایش ارزش متاثر از رشد توامان حجم و نرخ فروش محصولات بوده به گونهای که ۶۳۵ تن مس مفتول و ۴.۱۰۰ تن مس کاتد مورد معامله قرار گرفت که هر دو نسبت به هفته گذشته افزایش قابل توجهی داشتهاند. از طرفی نرخ فروش محصولات نیز با توجه به افزایش نرخ جهانی مس که پیشبینی میشود در ماههای آتی نیز ادامه داشته باشد و افزایش نرخ نیما به عنوان ارز مرجع در این معاملات صعود کرده و در نهایت قیمت معامله هر تن مس مفتول ۱۳۵ و مس کاتد ۱۳۱ میلیون تومان بوده است.
در گروه آلومینیوم نیز دو محصول مهم یعنی شمش آلومینیوم و بیلت به ترتیب با حجمهای ۶.۰۰۰ و ۴۴۰ تن عرضه شده و مورد معامله قرار گرفت. این در حالی بود که طبق معمول هفتههای گذشته تقاضا برای این محصولات بیش از میزان عرضه بود اما با عرضه محدود تمام تقاضاها برآورده نگردید. قیمت پایه شمش آلومینیوم با افزایش ۲ درصدی نسبت به هفته گذشته به ۳۷.۹ میلیون تومان به ازای هر تن رسید و نهایتا به قیمت 3۹.۵ میلیون تومان مورد معامله قرار گرفت. آلومینیوم نیز مانند سایر فلزات متاثر از افزایش قیمت پایه که به دلیل افزایش نرخ ارز و نرخهای جهانی بوده روند صعودی را داشته است.
در هفته گذشته مجموعا ۶۶۰ تن روی توسط چهار عرضه کننده برتر این محصول، ملی سرب و روی ایران ( فروی )، کالسیمین ( فاسمین ) صنایع خالص سازان زنجان و ذوب احیای روی قشم عرضه گردید و ۳۲۰ تن به ارزش ۱۵.۶ میلیارد تومان مورد معامله قرار گرفت.
قیمتهای پایه عرضه و همچنین قیمتهای معاملاتی حاکی از روند روبه رشد در قیمت محصولات فلزی عرضه شده در رینگ صنعتی بورس کالا بوده که همانطور که ذکر شد، افزایش نرخ ارز نیما و همچنین رشد قیمت های جهانی در اغلب فلزات از عمده عوامل این روند تلقی می گردد. در هفته اخیر شاهد افزایش نرخ مرجع نیما بودیم به طوری که از مرز ۲۰ هزار تومان نیز عبور کرد. تحلیلگران معتقدند افزایش نرخ ارز در ماههای آتی نیز دور از انتظار نبوده به همین منظور تب خرید در هفتههای اخیر همچنان ادامه دار می باشد.
تحلیلگر: خدیجه مهدیزاده
برای مطالعه معاملات فلزات در بازارهای جهانی در هفته منتهی به ۲۸ آگوست سال ۲۰۲۰ به لینک زیر مراجعه کنید: