معاملات فلزات در بازارهای جهانی
سنگ آهن
در معاملات فلزات در بازارهای جهانی ، قیمت سنگ آهن که در روزهای قبل روند کاهشی به خود گرفته بود در هفته اخیر صعودی بوده و در طول هفته با ۸ دلار صعود به ۱۲۳.۴۷ دلار به ازای هر تن رسید. همانطور که در مقاله هفته گذشته نیز اشاره شد، انتظار میرود با بازگشت چینیها از تعطیلات هفته طلایی تقاضا برای سنگ آهن و سایر کامودیتیها افزایش یابد. پیش بینی شرکت معدنی استرالیایی فورتسکیو در ماه جاری نیز گواه جدی بر این موضوع است. به طوری که این شرکت تخفیف سنگ آهن فاین ۵۶.۷ درصدی خود را برای ماه اکتبر از ۹ درصد ماه سپتامبر به ۵ درصد کاهش داد. در بازار صادراتی ایران نیز قیمت هر تن سنگ آهن مگنتیت با خلوص ۶۱ درصد با حدود ۳ دلار افزایش به ۷۵.۶ دلار رسید.
بیلت
در معاملات فلزات در بازارهای جهانی ، قیمت بیلت در هفته اخیر ثبات نسبی داشت. هر تن بیلت CIS که روند کاهشی خود را از هفته گذشته شروع کرده است، این هفته نیز رشد چندانی نداشت و قیمت ۴۰۹ دلار به ازای هر تن که برابر قیمت آخرین روز هفته گذشته بود برای این محصول به ثبت رسید. قیمت بیلت صادراتی سایر مناطق همچون، ترکیه، منطقه آمریکای لاتین و هند نیز تغییر چندانی نداشت. اما در آخرین روزهای هفته اخیر قیمت هر تن بیلت صادراتی ایران متاثر از افزایش نرخ مواد اولیه و نرخ ارز ۳ دلار در کف قیمت افزایش داشته و در بازه ۴۰۵-۴۱۱ دلار مورد معامله قرار گرفت. رکود بازار قراضه و کاهش تقاضای بیلت از جمله عوامل موثر بر توقف مقطعی روند صعودی قیمت بیلت بود.
میلگرد
در معاملات جهانی هفته اخیر، قیمت میلگرد نیز از ثبات نسبی برخوردار بود. قیمت میلگرد صادراتی چین ۴۸۳ دلار به ازای هر تن بدون تغییر قیمت در هفته گذشته مور معامله قرار گرفت. این وضعیت در کشورهای CIS، ترکیه و اروپای جنوبی نیز دیده می شد. قیمت میلگرد صادراتی CIS و ترکیه به ترتیب برابر با هفته گذشته در بازه قیمتی ۴۵۵-۴۶۵ و ۴۵۵-۴۶۰ دلار در هر تن به ثبت رسید. به نظر میرسد افت قیمت مواد اولیه تاکنون موجب کاهش قیمت در مقاطع نشده و فعلا روند صعودی را متوقف نموده است.
ورق
در بازار ورق نیز شاهد ثبات و تا حدی کاهش قیمت بودیم به طوری که قیمت ورق گرم CIS از همان ابتدای هفته کاهش ۵ دلاری داشته و در محدوده ۴۹۵-۵۱۰ دلار به ازای هر تن مورد معامله قرار گرفت. ورق صادراتی چین نیز با نوساناتی روبرو بود و در نهایت آخرین روز معاملاتی هفته اخیر قیمت ۵۰۳ دلار برای این محصول به ثبت رسید. بازار ورق سرد نیز همانند ورق گرم تغییر خاصی نداشت. هر تن ورق سرد صادراتی چین همانند هفته گذشته در محدوده ۵۸۵-۵۹۰ دلار در هر تن و قیمت هر تن ورق صادراتی کشورهای CIS به قیمت ۵۷۰-۵۷۵ دلار مورد معامله قرار گرفت.
مس
در معاملات فلزات در بازارهای جهانی ، قیمت مس که از هفته پیش روند کاهشی داشت ، در هفته منتهی به ۲ اکتبر صعودی بوده و به نظر میرسد این حرکت میتواند بازگشت بر مدار صعودی باشد. قیمت هر تن مس بورس فلزات لندن LME که در اولین روز هفته 6529 دلار بود در روز پایانی به ۶۶۱۴ دلار رسید.
آلومینیوم
در معاملات فلزات در بازارهای جهانی ، قیمت هر تن آلومینیوم LME در هفته اخیر با نوساناتی همراه بوده که در مجموع این نوسانات موجب افت قیمت این محصول شد. به طوری که قیمت هر تن آلومینیوم که در طول هفته تا ۱۷۴۶ دلار به ازای هر تن رسیده بود در روز پایانی معاملات به ۱۷۱۶ دلار کاهش یافت.
روی
روی نیز همانند سایر کامودیتیها هفته نسبتا نزولی را پشت سر گذاشت. قیمت هر تن روی معامله شده در بورس فلزات لندن در آخرین روز هفته به ۲۳۶۵ دلار به ازای هر تن رسید.
به نظر میرسد با ثبات شاخص دلار و سایر متغیرهای اقتصاد کلان و همچنین، رشد شاخص مدیران تولید چین و ثبت رکورد ۵۱.۵ که از ماه آگوست و همچنین مقدار پیش بینی شده برای سپتامبر بهتر بوده، به نوعی چراغ سبزی بر رشد قیمت کامودیتیها میباشد. از طرفی به احتمال زیاد با اتمام تعطیلات چینیها و تداوم شرایط تولید در این کشور میتوان بر افزایش قیمتها امیدوار بود. اما از طرفی عواملی همانند ادامه دار بودن و حتی شدت گرفتن تنشها میان آمریکا و چین و بر هم خوردن ثبات سیاسی در دنیا میتواند ترمزی بر افزایش قیمتها باشد. ترامپ هفته گذشته طی صدور فرمانی عملا دستور کاهش وابستگی به چین در خصوص مواد اولیه محصولات معدنی را صادر کرد. با توجه به اینکه چین بزرگترین معادن معدنی دنیا را دارد و کارخانجات آمریکایی نیز وابستگی بالایی به این کشور دارند به طوری که حدود 80 درصد عناصر استراتژیک آمریکا در سال گذشته از چین تامین شده است، این فرمان میتواند تاثیر چشمگیری بر بازار محصولات معدنی آمریکا، چین و تبعا در مقطع جهانی نیز داشته باشد.
معاملات بورس کالا فلزات هفته منتهی به 9 مهر 1399
در هفته منتهی به 9 مهر سال جاری 434.919 تن کالا در رینگ صنعتی بورس کالا عرضه شد و در نهایت 415.022 تن به ارزش 5.6 هزار میلیارد تومان مورد معامله قرار گرفت که از لحاظ ارزشی رشد 24 درصدی نسبت به هفته پیش داشته است.
در گروه فولادی، معاملات شمش فولاد مورد تایید قرار گرفت و قیمت هر تن شمش با افزایش 11 درصدی به ۱۰ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان رسید و جمعا 1 هزار و 91 میلیارد تومان ارزش معاملات این محصول برای هفته اخیر به ثبت رسید. این در حالی بود که هفته گذشته به جهت کنترل افزایش قیمت شمش یک روز عرضه فوق العاده برای معاملات شمش در نظر گرفته شد و حجم عرضه افزایش یافت که در نهایت منجر به ثبات نسبی قیمت شمش در 9 میلیون و 800 هزار تومان شد. اما در ادامه معاملات هفته جاری با وجود تقاضای مناسب برای شمش روند صعودی قیمتها شروع دوباره داشت. همانطور که هفته گذشته نیز اشاره شد، افزایش عرضه شمش یک راهکار موقت برای کنترل قیمتها بود و به دلیل افزایش قیمت آهن اسفنجی قیمت شمش نیز افزایش یافت. افزایش نرخ ارز نیز از جمله عواملی بود که به صورت فراگیر بر رشد قیمتها در رینگ صنعتی بورس کالا تاثیر مثبت گذاشت.
در معاملات ورق این هفته نیز شاهد جهش قیمتی برای ورق گرم و ورق سرد بودیم. به طوری که قیمت هر تن ورق گرم با رشد 14 درصدی به قیمت 12 میلیون و 800 هزار تومان به ازای هر تن و ورق سرد با 8 درصد افزایش به قیمت 15 میلیون 190 هزار تومان مورد معامله قرار گرفت و در ادامه 1 هزار و 460 میلیارد تومان برای ارزش معاملات این دو محصول به ثبت رسید. در بین شرکتهای عرضه کننده، فولاد مبارکه اصفهان (فولاد) با عرضه ۱۲۳.۷۹۰ تن از مجموع ۱۲۵.۶۴۰ تن ورق عرضه شده در بورس کالا بیشترین سهم را داشت و ارزش معاملات این شرکت در معاملات ورق به بیش از ۱ هزار و ۶۵۰ میلیارد تومان رسید. با توجه به محدودیت عرضه ورق و همچنین افزایش نرخ ارز مرجع افزایش قیمت ورق منطقی به نظر میرسد. از طرفی با رشد قیمت میلگرد همچنان انتظارات برای ادامه روند صعودی قیمت ورق وجود دارد.
معاملات میلگرد نیز با افزایش قیمت مواجه بود. در هفته اخیر ۵۰.۳۱۴ تن میلگرد با قیمت ۱۱ میلیون ۲۵۷ هزار تومان به ازای هر تن مورد معامله قرار گرفت. در میلگرد نیز همانند اغلب محصولات شاهد افزایش قیمت پایه تعیین شده توسط بورس کالا نیز بودیم که در جریان عرضه و تقاضا قیمتها افزایش بیشتری نیز داشتند. با توجه به افزایش قیمت شمش انتظار میرفت که قیمت مقاطع نیز متاثر از این موضوع رشد داشته باشند.
در هفته جاری ۲۵.۷۶۲ تن تیرآهن در بورس کالا عرضه شد که با وجود تقاضای ۴۰.۱۷۲ تنی ۲۵.۷۶۲ تن مورد معامله قرار گرفت. در معاملات این هفته ارزش معاملات تیرآهن به ۳۲۳ میلیارد رسید که نسبت به هفته گذشته افزایش بیش از ۱۵ درصدی داشت. ذوب آهن اصفهان (ذوب) با عرضه ۱۹.۸۰۰ تن کالا به قیمت ۱۲ میلیون و ۸۱۵ هزار تومان به ازای هر تن بزرگترین و تاثیرگذارترین عرضه کننده تیرآهن بود. این در حالی بود که میانگین قیمت معاملاتی هر تن تیرآهن در هفته اخیر با ۳.۹ درصد افزایش به ۱۱ میلیون و ۹۲۹ هزار تومان رسید.
در معاملات گروه مس، با وجود عرضه ۲.۳۵۰ تنی مس مفتول تنها ۶۰ تن تقاضا شده و به قیمت ۱۵۴ میلیون و ۲۰۵ هزار تومان برابر با قیمت پایه تعیین شده مورد معامله قرار گرفت. در معاملات مس کاتد نیز با عرضه ۴۰۰۰ تن از این محصول ۳.۱۲۰ تن مورد معامله قرار گرفت. قیمت هر تن مس کاتد با افزایش ۴ درصدی به ۱۴۹ میلیون تومان به ازای هر تن رسید و ارزش ۴۶۷ میلیارد تومان برای مس کاتد به ثبت رسید. برگشت دوباره روند صعودی مس و افزایش نرخ ارز از جمله مهمترین دلایل افزایش قیمت مس به شمار میرود.
در گروه آلومینیوم نیز ۶.۶۰۰ تن شمش آلومینیوم با قیمت ۴۲ میلیون تومان مورد معامله قرار گرفت. با اینکه قیمت معاملات افزایش ۲ درصدی نسبت به هفته پیش داشت اما به دلیل کاهش در حجم معاملات ارزش معاملات این گروه افت ۶ درصدی داشته است. آلومینیوم نیز همانند بسیاری از کامودیتیها افزایش نرخ چشمگیری از ابتدای سال جاری داشت. به طوری که قیمت هر تن از این محصول از ابتدای سال جاری دو برابر شده است. محدودیت عرضه در بازه زمانی تیر تا مرداد و از طرفی افزایش نرخهای جهانی و نرخ ارز به صورت همزمان از مهمترین عواملی است که این افزایش قیمت را توجیه میکند.
در معاملات روی نیز شاهد افزایش قیمت ۳ درصدی در معاملات بودیم به طوری که قیمت هر تن روی از ۵۲ میلیون تومان به ۵۴ میلیون رسید و در مجموع با معامله ۴۴۰ تن از این محصول، ارزش معاملات به ۲۳ میلیارد و ۸۸۳ میلیون تومان رسید.
در معاملات گروه فلزی با وجود ثبات در بازار جهانی شاهد افزایش قیمتها بودیم که اغلب میتوان به افزایش نرخ ارز و انتظارات تورمی حاکم در کشور به عنوان دلایل افزایش قیمتها اشاره نمود. در گروه فولادی نیز یکی از مهمترین عوامل در قسمت تامین مواد اولیه است که این مساله تا آن جا اهمیت دارد که حتی ممکن است در صورت کاهش نرخ ارز، قیمت محصولات فولادی کاهش چندانی نداشته باشد. افزایش نگران کننده نرخ ارز و ادامه این روند و از طرفی افزایش قیمت مواد اولیه همچنان روند صعودی قیمتها را تثبیت کرده و در ادامه مساله رکود را جدیتر میکند. از آنجاییکه بنگاههای تولیدی با مشکل جدی در تامین مالی برای تهیه مواد اولیه و تولید محصولات مواجهاند، میتوان انتظار داشت که صنایع پایین دست که کالاهای نهایی مصرفی را در اختیار مردم قرار میدهند، با این روند افزایش قیمت با مشکلات عدیدهای روبرو شده و این مشکل دومینو وار به مصرف کنندگان نهایی نیز منتقل گردد. صنایع خودرو سازی، تولیدات لوازم خانگی، بازار املاک و مستغلات از جمله صنایع مرتبط هستند که از افزایش قیمت مواد اولیه بیشترین تاثیر را میپذیرند.
تحلیلگر: خدیجه مهدیزاده
برای مطالعه معاملات فلزات در بازارهای جهانی در هفته منتهی به ۲۴ سپتامبر سال ۲۰۲۰ به لینک زیر مراجعه کنید: