سنگ آهن
معاملات فلزات در بازارهای جهانی در هفته منتهی به ۲۱ آگوست ۲۰۲۰ قیمت سنگ آهن صعودی بوده و با رشد بیش از ۶ درصد نسبت به هفته گذشته به ۱۲۹.۳۲ دلار در آخرین روز هفته رسید. قیمت سنگ آهن صادراتی ایران نیز از همین روند صعودی تبعیت کرده و در عیارهای پایین بیش از ۱۹ درصد نیز رشد داشت. فعالان بازار خوشبینیها به ادامه افزایش تقاضای محصولات فولادی توسط چین و اجرای پروژههای سنگین جهت رشد اقتصادی را عامل افزایش قیمت سنگ آهن میدانند.
اما با توجه به گزارشی که موسسه بین المللی CRU ارائه نموده است، پیش بینی میشود قیمت سنگ آهن در سه ماهه بعدی نزولی بوده و احتمالا به پایینتر از ۱۰۰ دلار نیز برسد. در این گزارش افزایش موجودی سنگ آهن در بنادر چین طی هفتههای گذشته، مدیریت بهتر بنادر چین و کاهش ترافیک در پهلوگیری کشتیها در این بنادر و افزایش عرضه برزیل با توجه به پشت سر گذاشتن شرایط وخیم پاندمی کرونا مهمترین عوامل کاهش قیمت سنگ آهن به حساب میآیند.
بیلت
در هفته منتهی به ۲۱ آگوست در معاملات فلزات در بازارهای جهانی قیمت بیلت صادراتی کشورهای مشترک المنافع (CIS) نسبت به ابتدای هفته افت ۶ دلاری داشت و با قیمت ۳۹۶ دلار به ازای هر تن معاملات خود را به پایان رسانید. بیلت صادراتی کشور ترکیه نیز بدون تغییر در بازه قیمتی ۴۲۰-۴۲۵ دلار معامله شد. بیلت سایر کشورها از جمله هند و کشورهای آمریکای لاتین نیز تغییر چندانی نداشته و معاملات باثباتی را طی هفته اخیر ثبت کردند.
بررسی شرایط بازار بیلت نشان میدهد با توجه به بالا بودن قیمت مواد اولیه از جمله قراضه به دلیل تداوم کاهش عرضه توسط ژاپنیها، بسته شدن قراردادهای قراضه با قیمت بالا در جنوب شرق آسیا و از طرفی بالا بودن تقاضای تولید اکثر کارخانجات، در مجموع قیمت بیلت به مدار صعودی برمیگردد. اما از طرفی عدهای از تحلیلگران معتقدند که این افزایش طولانی نبوده و چنانچه قیمت سنگ آهن به ۱۰۰ دلار که پایینترین سطح در چند ماه اخیر است برسد، قیمت مقاطع فولادی نیز تحت تاثیر قرار گرفته و میتواند نزولی باشد.
میلگرد
در هفته مزبور، میلگرد صادراتی چین نسبت به ابتدای هفته با ۳ دلار رشد به قیمت ۴۸۳ دلار معامله شد. میلگرد کشورهای CIS و ترکیه و سایر مناطق نیز تغییر محسوسی نسبت به هفته گذشته نداشته و هر دو در بازه قیمتی مشابه ۴۳۰-۴۴۰ دلار به ازای هر تن مورد معامله قرار گرفت. افزایش قیمت قراضه از جمله عواملی است که موجب صعودی بودن قیمت میلگرد در بسیاری از بازارها شده است. اما از بازار ترکیه خبر میرسد که تقاضای میلگرد از این کشور محدود بوده و به کندی انجام میشود.
آینده قیمت میلگرد نیز به دلیل اظهارات اخیر درباره کاهش قیمت سنگ آهن مبهم بوده و چنانچه این مهم اتفاق بیفتد، میتوان انتظار داشت که روند صعودی میلگرد نیز در سه ماهه بعدی متوقف گردد. از طرفی با اینکه هفته گذشته رشد موجودی فولاد فولادسازان چینی به دلیل تعمیر کارخانهها نسبت به هفتههای اخیر بسیار آهسته بوده است، با این حال این موجودی نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد ۲۸.۵ درصدی داشته است.
ورق
در هفته اخیر قیمت اغلب محصولات تخت فولادی روند صعودی داشته به گونهای که قیمت ورق گرم صادراتی کشورهای CIS که هفته گذشته قیمت ۴۶۰-۴۸۰ را ثبت کرده بود در هفته منتهی به ۲۱ آگوست در بازه قیمتی ۴۷۵-۴۸۰ دلار به ازای هر تن مورد معامله قرار گرفت. ورق صادراتی کشورهای آمریکای لاتین و چین نیز افزایشی بوده و به ترتیب با قیمتهای ۵۳۰-۵۵۰ و ۵۰۹ دلار در تن هفته اخیر را به پایان رسانید. استمرار رشد قیمت مواد اولیه از جمله سنگ آهن، قیمت بالای اسلب و همچنین صعود تقاضا، قیمت ورق را در اغلب بازارها تقویت نمود.
مس
قیمت مس معامله شده در بورس فلزات لندن نیز اگرچه ابتدای هفته را با کاهش ۳۸ دلاری نسبت به آخرین روز هفته قبل شروع کرد اما در ادامه روند صعودی را در پی گرفت و نهایتا قیمت ۶۵۹۴ دلار به ازای هر تن را به ثبت رسانید. رشد قیمت نفت، نوسانات منفی ارزش دلار و تداوم کاهش موجودی انبارهای لندن از جمله عوامل تقویت قیمت مس در بازارهای جهانی بود.
اگرچه عدهای با توجه به اقدام اخیر یکی از سرمایهداران مشهور آمریکایی مبنی بر خرید سهام یکی از شرکتهای تولید کننده طلا موسوم به Barrick انتظار دارند که اوضاع نابسامان اقتصادی با توجه به عدم مهار کرونا ادامه داشته باشد، اما اخبار خوب دو شرکت داروسازی فایزر و بونتک، از بزرگترین شرکتهای داروسازی جهان که اعلام نمودهاند در چند قدمی ساخت واکسن کرونا هستند، امید به بهبود شرایط اقتصادی و تجارت جهانی را افزایش داده است. چنانچه این اقدامات سریعتر انجام شود علی رغم پیش بینی فست مارکت متال بولتن که هفته گذشته قیمت مس در سه ماهه بعدی را تا ۶۰۰۰ دلار نزولی اعلام کرده بود، میتوان به روند افزایشی مس امیدوار بوده و حتی قیمتهای بالاتری را برای آن متصور بود.
آلومینیوم
قیمت آلومینیوم LME در هفته منتهی به ۲۱ آگوست با افزایش ۱۷ دلاری نسبت به آخرین روز هفته گذشته، به ۱۷۵۵ دلار به ازای هر تن رسید. عوامل اقتصادی کلان ازجمله نوسانات مثبت قیمت نفت، افت دلار و رشدی بودن سهام اغلب کشورها موجب افزایش قیمت آلومینیوم شد.
روی
روی نیز همانند سایر کامودیتیها هفته خوبی را پشت سر گذاشت. قیمت هر تن روی معامله شده در بورس فلزات لندن با ۱۰۵ دلار افزایش نسبت به هفته گذشته به ۲۴۶۷ دلار رسید. شاخصهای کلان اقتصادی مذکور برای سایر فلزات در افزایش قیمت روی نیز تاثیر داشته و از طرفی تداوم تزریق نقدینگی به اقتصاد و تداوم رشد سهام بورسهای دنیا نوید صعودی بودن قیمتها را میدهد.
معاملات بورس کالا فلزات هفته منتهی به ۲۹ مرداد ۱۳۹۹
در هفته منتهی به ۲۹ مرداد در بخش صنعتی بورس کالا از ۳۲۷.۲۴۰ تن محصول عرضه شده ۲۴۴.۶۸۹ تن مورد معامله قرار گرفت. ارزش معاملات نیز با ۱۶ درصد کاهش نسبت به هفته گذشته به ۲.۴۸۹ میلیارد تومان رسید.
بیش از ۸۷ درصد ارزش معاملات انجام شده در هفته مزبور متعلق به گروه فولاد بوده که با بیش از ۲.۱۸۵ میلیارد تومان در صدر معاملات گروه صنعتی قرار گرفت. در معاملات هفته اخیر، شمش فولاد با مازاد تقاضای خریداران مواجه شده و با وجود تقاضای ۱۲۹.۳۰۰ تنی تنها ۸۰.۸۰۰ تن کالا عرضه و مورد معامله قرار گرفت. قیمت هر تن شمش بلوم نسبت به هفته گذشته با کاهش ۲ درصدی مواجه شده و به ۷.۴ میلیون تومان به ازای هر تن رسید. عدهای از فعالان بازار معتقدند که رکود در بازار و ابهامات آتی موجب ثبات یا کاهش قیمتها بوده است. عرضه قطرهچکانی نیز می تواند به دلیل همین ابهامات بوده و تا شرایط مشخص نگردد احتمالا این رکود ادامهدار خواهد بود.
ارزش معاملات ورق در هفته مزبور با ۳۴ درصد کاهش نسبت به هفته گذشته به ۹۱۱ میلیارد تومان رسید. این کاهش چشمگیر به دلیل نزولی بودن حجم معاملات بوده و نرخ محصولات نیز تغییر چندانی نداشت. به طوری که هر تن ورق گرم فولاد مبارکه اصفهان (فولاد) تنها با ۰.۴ درصد کاهش به قیمت ۹.۳ میلیون تومان و هر تن ورق سرد عرضه شده توسط این شرکت با قیمت هر تن ۱۳.۴ میلیون تومان بدون تغییر، مورد معامله قرار گرفت. با توجه به ثبات نرخ ارز و کاهش صادرات به دلیل کرونا و به تبع آن افت تقاضا در کشورهای همجوار رکود بازار فولاد طبیعی بوده و در صورتیکه عوامل فوقالذکر برطرف گردد، میتوان شاهد رشد قیمتها و متعاقبا رشد ارزش معاملات بود.
در گروه میلگرد با وجود تقاضای بیش از ۴۳.۰۰۰ تنی تنها ۲۷.۸۵۲ تن کالا به قیمت متوسط هر تن ۸.۲ میلیون تومان مورد معامله قرار گرفت. ارزش معاملات این محصول به دلیل کاهش در حجم معاملات نزولی بوده و با ۲۷ درصد کاهش به ۲۲۷ میلیارد تومان رسید. افزایش تدریجی تقاضای مقاطع فولادی بیانگر این است که احتمالا قیمتها به کف خود رسیده است. اما همچنان با توجه به اخبار اخیر و کنترلهای انجام شده توسط دولت شاهد احتیاط در انجام معاملات هستیم. از طرفی با توجه به شتاب یکباره قیمتها از ابتدای تابستان سال جاری بسیاری از بنگاهها موجودی ارزان در انبارهای خود دارند و این امر نیز میتواند دلیلی بر رکود در بازار باشد.
در طی هفته گذشته ارزش معاملات تیرآهن دیگر محصول گروه فولادی، با ۴۵ درصد کاهش به ۶۵ میلیارد تومان رسید. با وجود پر تقاضا بودن محصولات تیرآهن، به دلیل کمبود عرضه حجم معاملات کاهش یافته و علی رغم صعودی بودن قیمت هر تن محصول، ارزش معاملات کاهش چشمگیری یافت.
در معاملات هفته اخیر از مجموع ۶.۵۶۵ تن مس عرضه شده به صورت مفتول و مس کاتد تنها ۸۴۰ تن مورد معامله قرار گرفت. با این وجود مقدار معاملات نسبت به هفته گذشته صعودی بوده و از همین رو ارزش معاملات نیز با افزایش ۴۱ درصدی مواجه شده و در مجموع به ۱۰۰ میلیارد تومان رسید. لازم به ذکر است که نرخ فروش محصولات نیز متاثر از قیمت جهانی مس حدود ۰.۴ درصد افزایش پیدا کرد.
اما در گروه آلومینیوم به دلیل عدم معاملات بیلت و نبشی فقط ۱۰۰۰ تن شمش آلومینیوم به ارزش ۷۴ میلیارد تومان معامله شد. معاملات این گروه از لحاظ ارزشی حدود ۶۳ درصد کاهش را نسبت به هفته گذشته تجربه نمود.
ارزش معاملات روی نیز به دلیل افزایش توامان نرخ فروش و حجم معاملات، صعودی بوده و به بیش از ۲۶ میلیارد تومان رسید.
تحلیلگر: خدیجه مهدیزاده
برای مطالعه معاملات فلزات در بازارهای جهانی در هفته منتهی به ۱۴ آگوست سال ۲۰۲۰ به لینک زیر مراجعه کنید: