در معاملات هفته منتهی به ۲۲ مرداد ۱۳۹۹ در بورس کالا، ارزش معاملات در گروه پتروشیمی و فرآوردههای نفتی با افت ۱۳ درصدی به ۱.۶۷۹ میلیارد ریال رسید. این در حالی است که حجم معاملات نیز با افت ۸ درصدی همراه بوده است. در ادامه به بررسی هر کدام از محصولات گروه پتروشیمی میپردازیم:
ارزش معاملات بورس کالا در محصولات پلیمری در هفته گذشته با افت ۱۹ درصدی به ۸۹۲ میلیارد تومان رسید. عرضه این محصولات به ۸۱.۲۴۲ تن رسید که نسبت به هفته گذشته افت تقریبا ۱۰ درصدی داشته است. در این هفته حجم تقاضا کمتر از حجم عرضه و تقریبا ۵۱.۳۳۳ تن بود به طوری که تقریبا ۶۳ درصد از محصولات عرضه شده معامله شد. حجم معاملات نسبت به هفته گذشته افت ۲۱ درصدی داشت.
همه این عوامل و کاهشهای مطرح شده به نوعی ریسک فرآیند تولید را در گروه پتروشیمی افزایش میدهد در حالی که همزمان با افزایش بهای ارز نیما شاهد افزایش قیمتها در محصولات پلیمری در بورس کالا هستیم به طوریکه این نرخها در بورس کالا رکورد تاریخی محسوب میشود. از این رو خریداران تمایل چندانی به خرید ندارند و فقط اقدام به خرید کالاهای خاص و ضروری میکنند. هر چند در معاملات چند وقت اخیر شاهد بودیم که علیرغم افزایش ارز هنوز رقابت برای خرید وجود دارد ولی حقیقت امر این است که حجم معاملات نگرانکننده است.
در هفته منتهی به ۲۲ مرداد ۱۳۹۹ کل حجم معامله در این گروه ۵۱.۳۳۳ تن بود که کمترین میزان خود از فروردین سال جاری بوده است. نکته حائز اهمیت دیگر این است که از ابتدای سال جاری همواره میزان تقاضا بالاتر از میزان عرضه بود ولی در هفته گذشته دیدیم که میزان عرضه بیش از تقاضا بود که خود میتواند مهر تاییدی بر رکود حاکم در بازار باشد. هر چند طبق روال سالهای گذشته، در مرداد ماه هر سال شاهد افت تقاضا بودهایم ولی نباید فراموش کرد که قیمتها در بورس کالا افزایش قابل توجهی داشته و خود عامل مهمی در افت تقاضا به شمار میرود. افزایش نرخ ارز نیمایی و افت بازارهای جهانی دوگانهای است که بورس کالا با آن درگیر بوده و در صورت افت نرخ ارز شرایط در بورس کالا بسیار متفاوت خواهد شد.
قیمت پلی اتیلن ترفتالات پتروشیمی تندگویان در بورس کالا با رشد ۲.۴ درصدی همراه بوده است. ارزش معاملات این محصول در بورس کالا ۱۶۵ میلیارد تومان بوده و نسبت به هفته گذشته کاهش ۱۱ درصدی داشته است که همانطور که در بالا اشاره شد این هفته معاملات بورس کالا با کاهش عرضه و تقاضا همراه بود ولی با افزایش نرخ ارز شاهد افزایش قیمت محصولات بودیم که همین افزایش قیمت باعث کاهش تقاضا و در نهایت کاهش ارزش معاملات شد.
پلی اتیلن سبک با قیمت میانگین ۱۳.۴۲۲ تومان معامله شده و نسبت به هفته گذشته رشد ۱۳.۴ درصدی را به ثبت رسانده است. در جریان معاملات هفته مذکور تقریبا ۴۶ درصد پلی اتیلن سبک عرضه شده مورد معامله قرار گرفته است. ارزش معاملات ۹۷ میلیارد تومان بوده است که نسبت به هفته گذشته ۲۸ درصد کاهش یافته است.
پلی اتیلن سنگین در معاملات هفته گذشته در کنار افت عرضه و تقاضا با افت قیمت نیز همراه بوده است به طوریکه قیمت هر کیلو پلی اتیلن سنگین به ۱۳.۶۱۱ تومان رسید که نسبت به هفته قبل آن افت ۹ درصدی داشته است. از کل پلی اتیلن عرضه شده تقریبا ۴۵ درصد به ارزش ۱۵۹ میلیارد تومان مورد معامله قرار گرفت.
پلی استایرن در بورس کالا با کاهش ۱ درصدی، در قیمت میانگین ۱۵.۷۸۳ تومان مورد معامله قرار گرفت. کل حجم پلی استایرن عرضه شده ۴.۵۶۷ تن بود. بیشترین سهم عرضه که تقریبا ۴۱ درصد از کل عرضه بوده متعلق به پتروشیمی تبریز است، این پتروشیمی از اولین تولیدگنندگان پلی استایرن در ایران میباشد. پتروشیمی تخت جمشید و انتخاب نیز که پس از تبریز پرچم دار تولید پلی استایرن در ایران بودهاند هر کدام به ترتیب ۵۹۶ و ۹۰۰ تن محصول عرضه کردند. حجم تقاضای موجود در بازار ۶۰ درصد عرضه بوده و ۴۰ درصد آن معامله شده است. کل ارزش معاملات پلی استایرن تقریبا ۲۹ میلیارد تومان بوده که نسبت به هفته قبل آن کاهش اندکی داشته است.
پلی پروپیلن که یکی از اصلیترین و پرمصرفترین پلیمرهای دنیا و بزرگترین مصرفکننده پروپیلن دنیا است، در هفته گذشته با افزایش ۰.۵ درصدی در قیمت به کیلویی ۲۱.۳۱۱ تومان رسید. نکته قابل توجه در این محصول اختلاف قیمت پروپیلن و پلی پروپیلن در ایران است. پروپیلن که از مواد اولیه تولید پلی پروپیلن محسوب میشود با دلار نیما قیمتگذاری میشود ولی پلی پروپیلن با دلار آزاد و همین امر باعث ایجاد حاشیه سود بالا برای تولیدکنندگان پلی پروپیلن میشود. از تولیدکنندگان اصلی این محصول جم پیلن است که سهم ۳۸ درصدی در عرضه این محصول در میان تامین کنندگان بورس کالا دارد. مانند سایر محصولات پتروشیمی در هفته گذشته این محصول نیز علی رغم اینکه با افزایش قیمت همراه بوده ولی حجم عرضه و تقاضا و متعاقبا حجم معامله کاهش یافته که موجب شده ارزش کل معاملات نیز با کاهش ۱۶ درصدی همراه شود.
اکریلونیتریل بوتادین استایرن که در پتروشیمی قائد بصیر، تبریز تولید و عرضه میشود، در هفته گذشته با قیمت ۲۴.۴۹۴ تومان و با افت ۰.۸ درصدی معامله شد. در این محصول نیز با کاهش عرضه و تقاضا و حجم معامله رو به رو بوده است.
پلی وینیل کلراید یا پی وی سی تولید شده در پتروشیمیهای اروند، غدیر، بندرامام و آبادان با قیمت میانگین ۱۴.۹۷۰ تومان خرید و فروش شد. از کل محصول عرضه شده در بورس کالا ۶۴ درصد به ارزش تقریبی ۱۰۰ میلیارد تومان معامله شد.
برای مطالعه معاملات بورس کالا محصولات گروه پتروشیمی هفته منتهی به ۱۵ مرداد ۱۳۹۹ از لینک زیر استفاده کنید:
تحلیلگر: پریسا کریمی نیک