معاملات بورس کالا محصولات گروه پتروشیمی
در معاملات هفته منتهی به ۲۶ شهریور سال جاری، در رینگ پتروشیمی بورس کالا، در مجموع ۲۲۵،۸۰۴ تن محصول به ارزش ۲،۱۱۲ میلیارد تومان مورد معامله قرار گرفت. حجم معاملات نسبت به هفته گذشته افت ۱۵ درصدی به ثبت رساند و ارزش معاملات نیز با افت ۷ درصدی همراه بوده است. در هفتههای اخیر در بازار پتروشیمی، همه عوامل بنیادی موافق رشد قیمتها بوده است.
در بازارهای جهانی با رشد نرخ نفت خام، شاهد رشد قیمت محصولات پتروشیمی هستیم، نفتا که خوراک بیشتر واحدهای پتروشیمی محسوب میشود با رشد قیمت همراه بوده که منجر به رشد قیمتهای جهانی شده است. در کنار رشد قیمتهای جهانی، رشد مداوم نرخ ارز نیما منجر به بالا رفتن قیمتهای پایه محصولات پتروشیمی در بورس کالا شده است. در برخی از محصولات شاهد کاهش تقاضا بودیم که شاید بتوان رسیدن به انتهای ماه و اتمام سهمیه تولیدکنندگان را علت آن دانست. از طرفی رشد قیمتها به حدی رسیده که برای مصرف کننده نهایی و بخش تولید کشش قیمت بالاتر وجود ندارد. بدیهی است در این رالی افزایش قیمتها، تولیدکنندهها بیشتر از همه آسیب ببینند، با ادامه این روند فلج شدن بخش تولید، در سال جهش تولید، دور از انتظار نخواهد بود.
در معاملات بورس کالا در هفته مورد بررسی، ۶۴،۹۸۹ تن پلیمر با ارزش تقریبی ۱،۳۰۰ میلیارد تومان معامله شد که نسبت به هفته قبل از آن ارزش معاملات رشد ۱.۶ درصدی داشته ولی حجم معاملات ۱.۵ درصد افت کرده است. در ادامه به بررسی معاملات هر محصول میپردازیم.
پلی اتیلن ترفتالات (PET)
پتروشیمی تندگویان ۱۱،۵۲۸ تن پلی اتیلن ترفتالات با قیمت پایه ۱۳،۷۹۰ تومان عرضه کرد. قیمت پایه این محصول نسبت به هفته گذشته رشد ۴ درصدی داشته است. کل محصول عرضه شده توسط این شرکت با قیمت میانگین کیلویی ۱۶،۶۰۸ تومان که نسبت به هفته گذشته افت ۱.۹ درصدی داشته، مورد معامله قرار گرفت. ارزش معاملات پلی اتیلن ترفتالات تقریبا ۱۹۰ میلیارد تومان گزارش شده است.
پلی اتیلن سبک (LDPE)
در معاملات بورس کالا، ۱۴،۱۲۲ تن پلی اتیلن سبک در قیمت پایه ۱۸،۸۰۰ تومان عرضه شد. قیمت پایه این محصول نسبت به هفته گذشته رشد ۵ درصدی داشته است. در جریان معاملات، ۱۰،۶۳۶ تن پلی اتیلن سبک با قیمت میانگین ۱۹،۳۴۲ تومان که نسبت به هفته گذشته رشد ۷.۵ درصدی داشته، مورد معامله قرار گرفت. حجم تقاضا در این محصول ۱.۵ برابر حجم عرضه بوده است. در مجموع ارزش معاملات پلی اتیلن سبک تقریبا ۲۰۰ میلیارد تومان بوده است. حجم معاملات در این محصول نسبت به هفته گذشته افت ۱۴.۶ درصدی داشته است. پلی اتیلن سبک توسط پتروشیمیهای تبریز، آریا ساسول، شازند، جم، لاله، امیرکبیر، بندرامام، کردستان و مهاباد عرضه میشود.
پلی اتیلن سنگین (HDPE)
پلی اتیلن سنگین با ۴ درصد رشد در قیمت پایه، در قیمت ۱۷،۹۶۰ تومان عرضه شد. در جریان معاملات این محصول ۲۱،۴۶۶ تن به ارزش تقریبی ۳۸۰ میلیارد تومان مورد داد و ستد قرار گرفت. قیمت میانگین معامله هر کیلو پلی اتیلن سنگین تقریبا ۱۸،۰۰۰ تومان تعیین شد. حجم معاملات در پلی اتیلن سنگین نسبت به هفته گذشته رشد ۴۳ درصدی داشته است.
پلی استایرن (PE)
پلی استایرن در بورس کالا با ۸ درصد رشد در قیمت پایه، عرضه شد و با اختلاف تقریبا ۵۲۰ تومانی با قیمت پایه، در قیمت ۱۸،۳۳۸ تومان مورد معامله قرار گرفت. بازیگر اصلی این محصول در بورس کالا، پتروشیمی تبریز است که بیشترین سهم از عرضه را به خود اختصاص داده است. از مجموع ۵،۱۱۵ تن پلی استایرن عرضه شده در هفته مورد بررسی، ۲،۴۱۹ تن از سوی پتروشیمی تبریز بوده است.
حجم معاملات در این محصول نسبت به هفته گذشته افت ۴۲ درصدی داشته است. در مجموع ارزش معاملات این محصول ۵۷.۹ میلیارد تومان بوده است.
پلی پروپیلن (PP)
پلی پروپیلن به طور متوسط با قیمت پایه ۱۹،۹۴۳ تومان در بورس کالا عرضه شد و با قیمت میانگین ۲۶،۴۰۰ تومان مورد معامله قرار گرفت، این در حالی است که هفته گذشته قیمت در محدوده ۲۴،۶۰۰ بوده است. رشد نرخ پلی پروپیلن و از طرفی عدم رشد قابل توجه در مواد اولیه موجب بالا رفتن حاشیه سود شرکتهای تولید کننده پلی پروپیلن شده است. پلی پروپیلن جم از جمله شرکتهایی است که شرایط به وجود آمده مناسب رشد سود هر سهم آن خواهد شد. رشد دلار، عدم رشد خوراک شرکت و رشد محصول نهایی و افزایش تقاضای جهانی پلی پروپیلن از جمله عوامل موثر بر سود جم پیلن است.
در معاملات پلی پروپیلن در هفته مورد بررسی، در مجموع ۱۲،۱۰۷ تن محصول به ارزش ۳۱۶ میلیارد تومان مورد معامله قرار گرفت. حجم و ارزش معاملات نسبت به هفته گذشته به ترتیب افت ۸.۹ و ۵ درصدی داشتهاند.
اکریلونیتریل بوتادین استایرن (ABS)
ABS نیز جزو آن دسته از محصولاتی است که با رشد قیمت همراه بوده در حالیکه نرخ خوراک مورد نیاز آن با شتاب کمتری در حال رشد است. دو پتروشیمی تبریز و قائد بصیر تولید کنندگان اصلی این محصول هستند که در هفتههای اخیر میزان عرضه محصول خود را در بورس کالا کاهش دادهاند. اگر شرایط کنونی برای نرخ مواد اولیه و محصول نهایی این شرکتها پایدار باشد، میتوان حاشیه سود بالاتر از میانگین تاریخی برای این شرکتها متصور بود. قیمت پایه این محصول با ۶ درصد رشد به ۳۴،۱۸۰ تومان رسید که در جریان معاملات با قیمت میانگین ۳۵،۳۰۰ تومان مورد داد و ستد قرار گرفت.
قیمت معامله نسبت به هفته گذشته رشد ۹ درصدی به ثبت رساند. ۵۵۵ تن از این محصول در بورس کالا عرضه شد و ۸۳۰ تن تقاضا برای آن وجود داشت، تقریبا ۱.۵ برابر حجم عرضه. به سبب پر تقاضا بودن این محصول، کل محصول عرضه شده مورد معامله قرار گرفت. ارزش معاملات ABS تقریبا ۲۰ میلیارد تومان بوده است.
پلی وینیل کلراید (PVC)
پی وی سی تولید شده در پتروشیمیهای اروند، غدیر، بندرامام و آبادان با قیمت پایه ۱۹،۴۳۸ تومان عرضه شد و به طور متوسط تقریبا با همین قیمت مورد معامله قرار گرفت که نسبت به هفته گذشته رشد ۶ درصدی داشته است. در مجموع ۳،۶۹۶ تن پی وی سی به ارزش ۷۰ میلیارد تومان مورد داد و ستد قرار گرفت. حجم معاملات در این محصول نسبت به هفته گذشته افت ۴۰ درصدی داشته است.
منو اتیلن گلایکول (MEG)
پتروشیمیهای مارون، شازند، مروارید و فرساشیمی در مجموع ۲،۴۱۲ تن منو اتیلن گلایکول با قیمت پایه ۸،۲۹۲ تومان عرضه کردند که در جریان معاملات کل محصول عرضه شده با قیمت میانگین ۹،۰۹۳ تومان و با ارزش کل تقریبا ۲۲ میلیارد تومان مورد معامله قرار گرفت. حجم تقاضا در این محصول رشد ۹۲ درصدی داشته است.
تحلیلگر: پریسا کریمی نیک
برای مطالعه معاملات بورس کالا محصولات گروه پتروشیمی هفته منتهی به ۱۹ شهریور ۱۳۹۹ به لینک زیر مراجعه کنید: