معاملات بورس کالا محصولات گروه پتروشیمی
قیمتهای پایه محصولات پتروشیمیایی برای عرضه در بورس کالا در هفته گذشته با کاهش نرخ اعلام شد. در هفته منتهی به ۱۶ مهر سال جاری، در رینگ معاملاتی بورس کالا بعد از هفتهها افزایش قیمت، شاهد افت قیمتها بودیم. در هفته مورد بررسی، فرمول قیمتگذاری نرخهای پایه محصولات پتروشیمی تغییر کرد، به طوریکه قیمتهای پایه محصولات پتروشیمیایی با متوسط نرخ ماهانه قیمت نیمایی ارز و نرخهای منطقهای و جهانی با احتساب ۵ درصد تخفیف مورد محاسبه قرار گرفتند. ۲ درصد از افت قیمتها در این هفته ناشی از اختلاف قیمتی میان میانگین قیمت هفتگی و ماهانه نیمایی ارز است. مهمترین خبر مربوط به گروه پتروشیمی در هفته اخیر همین تغییر فرمول بوده است که تاثیر قابل توجهی در معاملات این گروه داشته است.
در هفته مورد بررسی، ۲۳۳،۳۴۹ تن محصول پتروشیمی به ارزش ۲،۴۷۵ میلیارد تومان مورد معامله قرار گرفت. حجم معاملات نسبت به هفته گذشته افت ۴۰ درصدی و ارزش معاملات افت ۱۶ درصدی را به ثبت رساند. در میان پلیمریها تغییرات کمی متفاوتتر بود و به نوعی تاثیر کمتری از تغییر نرخها بر این گروه تحمیل شد، به طوریکه ۷۰،۲۳۵ تن پلیمر به ارزش ۱،۶۳۱ میلیارد تومان مورد معامله قرار گرفت که حجم معاملات و ارزش معاملات به ترتیب ۱.۷ و ۸.۸ درصد نسبت به هفته گذشته رشد داشتهاند.
در بازارهای جهانی، در پی انتشار خبر مثبت شدن آزمایش کرونای رئیس جمهور آمریکا، دونالد ترامپ، نفت خام با افت شدیدی همراه بود که باعث افت اندکی قیمت در بازارهای پتروشیمی شد. از طرفی با توجه به جشن یک هفتهای و تعطیلات روز ملی چین تا ۸ اکتبر، مذاکرات تجاری با افت همراه بود که منجر به کاهش مختصری در قیمتها شده است.
در ادامه به بررسی قیمت محصولات پتروشیمی در بازارهای جهانی و بورس کالای ایران میپردازیم.
پلی اتیلن ترفتالات (PET)
پلی اتیلن ترفتالات FOB آسیا در محدوده ۶۵۰ تا ۶۵۵ دلار، بدون تغییر نسبت به هفته گذشته مورد معامله قرار گرفت. پلی اتیلن ترفتالات پتروشیمی تندگویان در بازار داخل، نسبت به هفته گذشته با افت ۱۷.۵ درصدی در تقاضا همراه بود. در معاملات بورس کالا، ۱۱.۰۰۰ تن PET عرضه و معامله شد. عرضه این محصول با قیمت پایه ۱۴،۴۸۱ تومان، که نسبت به قیمت پایه هفته گذشته افت 2 درصدی داشت ، انجام شد. در جریان معاملات، این محصول با قیمت میانگین ۱۸،۶۵۷ تومان معامله شد که نسبت به هفته گذشته افت ۴.۸ درصدی داشته است. ارزش معاملات در هفته مورد بررسی ۲۰۵ میلیارد تومان بود که نسبت به هفته گذشته افت ۹ درصدی داشته است.
پلی اتیلن سبک (LDPE)
پلی اتیلن سبک CFR آسیا با ۱ درصد افت به قیمت ۸۹۰ دلار و پلی اتیلن سبک FOB خاورمیانه با افت ۱ درصدی به ۸۸۳ دلار رسید.
در بازار داخلی ۱۰،۶۴۰ تن پلی اتیلن سبک، با قیمت میانگین ۲۲،۵۳۷ تومان و به ارزش ۲۳۶ میلیارد تومان مورد معامله قرار گرفت. در کنار کاهش ۲۲.۵ درصدی در سمت تقاضای این محصول، حجم عرضه و حجم معاملات افت قابل توجه ۱۸ درصدی را به ثبت رساندند. در حالیکه قیمت پایه پلی اتیلن سبک ۲۰،۱۴۷ تومان اعلام شد، معاملات متاثر از عرضه و تقاضا با قیمت میانگین ۲۲،۵۳۷ انجام شد.
ارزش معاملات نسبت به هفته گذشته افت ۱۷ درصدی را به ثبت رساند.
پلی اتیلن سنگین (HDPE)
پلی اتیلن سنگین CFR خاور دور و آسیا جنوب شرقی بدون تغییر و به ترتیب در قیمتهای ۹۳۰، ۹۵۰ دلار معامله شدند. پلی اتیلن سنگین جنوب آسیا با ۲ درصد رشد در قیمت ۹۷۰ دلار تثبیت شد.
این محصول در بورس کالای ایران با قیمت پایه ۱۸،۸۲۸ تومان عرضه شد که نسبت به قیمت پایه هفته گذشته افت ۱.۱ درصدی داشته است. در جریان معاملات، ۱۶،۳۹۸ تن پلی اتیلن سنگین به ارزش ۳۰۹ میلیارد تومان مورد معامله قرار گرفت. حجم معاملات افت ۲۰ درصدی و ارزش معاملات افت ۲۴ درصدی را به ثبت رساندند. قیمت میانگین معامله ۱۸،۹۵۳ تومان بود که افت ۳.۷ درصدی نسبت به هفته قبل داشته است.
پلی استایرن (PE)
پلی استایرن چند منظوره در بازارهای جهانی با رشد ۱.۳ درصدی به محدوده ۱.۱۷۰ و ۱.۱۹۰ دلار رسید. در بازار داخل و در جریان معاملات بورس کالا ۳.۰۶۴ تن از این محصول با قیمت میانگین ۲۱،۰۵۸ تومان، به ارزش تقریبی ۷۰ میلیارد تومان مورد معامله قرار گرفت. حجم معاملات پلی استایرن نسبت به هفته گذشته با افت قابل توجه ۶۰ درصدی همراه بوده است، قیمت میانگین رشد ۸.۱ درصدی داشته و ارزش معاملات افت ۵۵ درصدی را به ثبت رساند.
پلی پروپیلن (PP)
پلی پروپیلن در بازارهای جهانی افت ۱.۲ درصدی داشته است.به طوریکه پلی پروپیلن رافیا و تزریقی FOB خاورمیانه، در قیمت ۹۲۳ دلار و پلی پروپیلن رافیا و تزریقی CFR آسیا در قیمت ۹۳۰ دلار مورد معامله قرار گرفتند.
در بازار داخل و در جریان معاملات بورس کالا ۲۱،۳۷۳ تن پلی پروپیلن با قیمت میانگین ۲۸،۵۷۰ تومان و به ارزش ۶۰۲ میلیارد تومان مورد داد و ستد قرار گرفت. حجم معاملات رشد ۴۷۲ درصدی، قیمت افت ۶.۵ درصدی و ارزش معاملات رشد ۲۱۷ درصدی را به ثبت رساندند.
اکریلونیتریل بوتادین استایرن (ABS)
ای بی اس تزریقی خاور دور بدون تغییر در قیمت ۱،۶۸۰ دلار و ای بی اس تزریقی جنوب شرقی آسیا با ۱.۲ درصد رشد در قیمت ۱،۶۷۰ دلار مورد داد و ستد قرار گرفتند.
۸۰۵ تن اکریلونیتریل بوتادین استایرن در بازار داخل و در جریان معاملات بورس کالا عرضه شد که از این حجم ۴۹۰ تن با قیمت ۴۰،۱۲۳ تومان و به ارزش ۲۰ میلیارد تومان مورد معامله قرار گرفت. حجم معامله افت ۳۰ درصدی، قیمت میانگین معامله رشد ۸.۱ درصدی و ارزش معاملات افت ۲۲ درصدی را به ثبت رساندند.
پلی وینیل کلراید (PVC)
در جریان معاملات پی وی سی در بورس کالا، ۵،۷۵۴ تن از این محصول در قیمت میانگین ۲۳،۹۹۷ تومان مورد معامله قرار گرفت. قیمت پایه پی وی سی ۲۳،۳۷۰ تومان اعلام شد که نسبت به قیمت اعلامی هفته گذشته رشد ۴ درصدی داشته است. ارزش معاملات پلی وینیل کلراید در هفته مورد بررسی ۱۳۵ میلیارد تومان بوده که نسبت به هفته گذشته افت ۴۴ درصدی را به ثبت رسانده است.
تحلیلگر: پریسا کریمی نیک
برای مطالعه معاملات بورس کالا محصولات گروه پتروشیمی هفته منتهی به ۹ مهر ۱۳۹۹ به لینک زیر مراجعه کنید: