در سه ماهه ابتدایی سال ۱۳۹۹ به دلیل شیوع بیماری کرونا محدودیتهایی در روند تولید و صادرات شرکتها به وجود آمد که موجب کاهش مقدار فروش اغلب شرکتهای فولادی بالاخص شرکتهای صادرات محور شد. اما در مقابل نرخ فروش محصولات به دلیل افزایش قیمتهای جهانی و شرایط تورمی افزایش داشته است. در نهایت، این امر موجب افزایش سودآوری اغلب شرکتهای فولادی در سه ماهه نخست امسال شده است. در ادامه به بررسی موردی هر کدام از شرکتهای فعال در این حوزه میپردازیم.
فولاد خوزستان ( فخوز )
شرکت فولاد خوزستان در بهار سال ۱۳۹۹ افزایش ۲۶ درصدی در مبلغ فروش نسبت به دوره مشابه سال قبل داشته است. بهای تمام شده نیز متاثر از رشد قیمت مواد اولیه و نرخ ارز برای مواد کمکی مصرفی وارداتی، ۳۳ درصد رشد یافته است. همچنین، بررسی صورتهای مالی نشان میدهد که شرکت نسبت به زمستان ۱۳۹۸ نیز عملکرد قابل توجهی داشته بهطوری که فروش ۶ درصد افزایش یافته و در مقابل، بهای تمام شده کاهشی بوده است.
با توجه به اینکه روند عملیات شرکت در مقایسه با دو فصل بهار و زمستان سال گذشته روبه رشد بوده، انتظار میرود که این روند ادامه داشته باشد. از طرفی با توجه به افزایش قیمتهای جهانی و شرایط تورمی حاکم بر اقتصاد کشور، قیمت محصولات این شرکت احتمالا روبه رشد خواهد بود. در گزارش سه ماهه منتشر شده، قیمت شمش فولاد نسبت به سه ماهه نخست سال ۱۳۹۸ حدود ۳۰ درصد رشد داشته است.
عملکرد فخوز در رینگ صنعتی بورس کالا نیز مناسب بوده، به طوری که ارزش معاملات آن در سه ماهه اول سال جاری رشد ۱۸ درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل داشته است.
رشد فروش و کاهش هزینههای مالی شرکت فولاد خوزستان نسبت به بهار سال گذشته موجب افزایش روند سودآوری شرکت شده و سود هر سهم پس از کسر مالیات از ۶۱۷ به ۶۴۶ ریال افزایش پیدا کرده است.
فولاد مبارکه اصفهان ( فولاد )
فولاد مبارکه اصفهان در سه ماهه نخست سال جاری رشد ۳۲ درصدی در مبلغ فروش خود گزارش نموده است. افزایش نرخ فروش محصولات، بیشترین تاثیر را در مبلغ فروش داشته و رشد مقدار فروش به دلیل محدودیتهای ایجاد شده برای صادرات و ابطال معاملات در بورس کالا بسیار ناچیز بوده است. انتظار میرود با بهبود شرایط و کاهش محدودیتهای تجاری و همچنین بهبود شرایط شرکتهای زیرمجموعه، وضعیت شرکت بهبود یابد. قیمت محصولات گرم به عنوان پرفروشترین محصول این شرکت، نسبت به بهار سال گذشته ۳۰ درصد افزایش یافته است. نکته قابل توجه در گزارش فولاد افزایش ۶۰ درصدی بهای تمام شده در دوره جاری نسبت به دوره مشابه سال قبل میباشد که موجب کاهش ۱۰ درصدی در سود ناخالص شده است.
شرکت فولاد مبارکه اصفهان در بورس کالا نیز وضعیت روبه رشدی داشته است. علیرغم ابطال برخی از معاملات این شرکت از ابتدای سال جاری، ارزش معاملات بیش از ۴۰ درصد افزایش داشته است.
همانطور که ذکر شد، تفاوت بهای تمام شده و مبلغ فروش موجب کاهش حاشیه سود ناخالص شده، اما به دلیل افزایش در سرفصل درآمدهای غیرعملیاتی ، در نهایت سود شرکت تغییر چندانی نداشته و از ۱۸۰ ریال به ۱۸۷ ریال رسیده است.
ذوب آهن اصفهان ( ذوب )
درآمدهای عملیاتی شرکت ذوب آهن اصفهان در سه ماهه نخست سال ۱۳۹۹ نسبت به دوره مشابه سال قبل، ۳۹ درصد افزایش یافته است. افزایش ۳۵ درصدی در متوسط قیمت فروش محصولات شرکت تاثیر بسزایی در رشد مبلغ فروش داشته است. اما بهای تمام شده درآمدهای عملیاتی در دوره جاری، حدود ۴۹ درصد نسبت به بهار سال گذشته افزایش پیدا کرده است که متاثر از افزایش در نرخ مواد مصرفی میباشد. عملکرد فروش شرکت نسبت به زمستان سال گذشته نیز بهتر بوده رشد ۳ درصدی داشته است.
ارزش معاملات ذوب آهن در سه ماهه اول سال جاری در بورس کالا رشد خیره کنندهای داشته و از مرز ۱.۴۰۰ میلیارد تومان عبور کرده است.
با توجه به رشد چشمگیر بهای تمام شده نسبت به فروش و کاهش درآمدهای غیر عملیاتی، سودآوری شرکت ذوب آهن اصفهان کاهش یافته و از ۴۶ ریال به ۳۴ ریال رسیده است.
مجتمع فولاد خراسان ( فخاس )
شرکت فولاد خراسان در سه ماهه نخست سال جاری تغییر خاصی در درآمدهای عملیاتی نداشته است. اگرچه قیمت فروش محصولات این شرکت بیش از ۳۰ درصد افزایش یافته اما به دلیل افت مقدار فروش درآمدهای عملیاتی ثابت بوده است. دلیل این امر عمدتا ناشی از توقف فعالیتهای شرکت در ۲۰ روز ابتدایی فروردین ماه به دلیل شیوع کرونا و محدودیت های ایجاد شده در تجارت جهانی میباشد. بهای تمام شده شرکت در سه ماهه اول سال ۱۳۹۸ نزولی بوده و نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۳ درصد کاهش یافته است که متاثر از کاهش تولید در نواحی تولیدی احیای مستقیم و فولاد سازی میباشد. انتظار میرود با بهبود شرایط تجاری و افزایش قیمت کامودیتیها شرایط فروش شرکت در ماههای آینده بهبود یابد.
در مجموع، افت ۱۳ درصدی بهای تمام شده باعث افزایش سودآوری شرکت شده است. اما به دلیل افزایش سرمایه شرکت نسبت به سه ماهه نخست سال ۱۳۹۸ سود خالص به ازای هر سهم شرکت فولاد خراسان نسبت به مدت مشابه سال قبل تغییر چندانی نداشته و از ۲۰۸ ریال به ۲۱۰ ریال رسیده است. لازم به ذکر است که سرمایه فخاس در سال ۱۳۹۸ ، ۹۰ میلیارد تومان بوده و در سه ماهه نخست سال جاری به ۱۱ میلیارد و ۹۰۰ میلیون تومان رسیده است.
آهن و فولاد ارفع ( ارفع )
بررسی گزارش سه ماهه شرکت آهن و فولاد ارفع حاکی از رشد ۴۶ درصدی در مبلغ فروش شرکت میباشد. علی رغم شرایط ایجاد شده برای صادرات ارفع توانسته ۱۰۶ درصد از مقدار تولید سه ماهه نخست خود را به فروش برساند. مقدار فروش شمش این شرکت نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش یافته است که این نکته مثبتی برای ارفع محسوب میشود. بهای تمام شده در سه ماهه اول امسال نسبت به سال ۱۳۹۸ حدود ۵۴ درصد افزایش داشته که ناشی از افزایش قیمت مواد مصرفی و افزایش در مقدار محصول فروخته شده میباشد.
در نهایت سود خالص به ازای هر سهم از ۳۳۸ ریال به ۳۷۲ ریال رسیده است. سایر درآمدهای عملیاتی شرکت در دوره جاری ۸۷ میلیارد تومان بوده که نسبت به دوره مشابه سال قبل بیش ۳ برابر افزایش یافته و تاثیر بسزایی در سودآوری شرکت داشته است. سرمایه شرکت آهن و فولاد ارفع در سه ماهه اول سال گذشته ۶۰۰ میلیارد تومان بوده و در سه ماهه ۱۳۹۸ به ۹۰۰ میلیارد تومان رسیده است. بنابراین با در نظر گرفتن افزایش سرمایه صورت گرفته، میتوان گفت که شرکت توانسته عملکرد مناسبی داشته باشد.
شرکت فولاد کاوه جنوب کیش ( کاوه )
شرکت فولاد کاوه جنوب کیش در بهار سال جاری رشد ۳۴ درصدی در درآمدهای عملیاتی خود داشته است. اگرچه تولید و فروش شمش بیلت به عنوان محصول اصلی کاوه افت ۲۰ درصدی را تجربه نموده، اما افزایش نرخ این محصول در نهایت باعث افزایش مبلغ فروش شده است. بیش از ۷۰ درصد شمش تولید شده توسط شرکت فولاد کاوه صادر میگردد و مابقی در بازار داخل به فروش میرسد. اما طبق گزارش شرکت در بهار سال جاری به دلیل شیوع کرونا و محدودیت در صادرات، مقدار فروش صادراتی ۵۳ درصد میباشد. بهای تمام شده درآمدهای عملیاتی کاوه نیز در بهار امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۴۲ درصد افزایش داشته که عمدتا ناشی از افزایش مواد مصرفی بوده است. باتوجه به اینکه عمده محصولات شرکت صادراتی میباشند، چنانچه شرایط صادراتی و تجارت جهانی بهبود یابد، درآمدهای عملیاتی در ماههای آتی افزایشی خواهد بود.
به دلیل تفاوت بهای تمام شده و فروش و همچنین افزایش در سر فصل سایر هزینههای عملیاتی سود خالص شرکت ۴ درصد کاهش یافته است. لازم به ذکر است که سود هر سهم در بهار سال ۱۳۹۸ با سرمایه ۷۰۰ میلیارد تومانی محاسبه شده در حالی که سرمایه فعلی شرکت ۱.۵۰۰ میلیارد تومان می باشد.
فولاد آلیاژی ایران ( فولاژ )
مبلغ فروش فولاژ در سه ماهه اول سال جاری نسبت به دوره مشابه سال قبل بیش از ۲۷ درصد رشد داشته است. فولاژ نیز مانند اغلب شرکتهای گروه به دلیل محدودیتهای ایجاد شده، کاهش ۱۲ درصدی در مقدار فروش داشته اما نرخ فروش محصولات ۳۵ درصد رشد کرده که در نهایت موجب افزایش مبلغ فروش شده است. در مقابل، بهای تمام شده در بهار سال جاری حدود ۱۴ درصد نسبت به بهار سال گذشته افزایش یافته و این امر موجب افزایش حاشیه سود ناخالص شرکت گردیده است.
در مجموع، افزایش بیشتر مبلغ فروش نسبت به بهای تمام شده موجب افزایش سودآوری فولاژ شده و سود خالص هر سهم با ۵۹ درصد افزایش از ۲۰۸ ریال به ۳۳۱ ریال رسیده است.
فولاد هرمزگان جنوب ( هرمز )
فروش شرکت فولاد هرمزگان جنوب در بهار سال جاری نسبت به دوره مشابه سال گذشته ۱۳ درصد رشد داشته است.علی رغم اینکه مقدار فروش محصولات به دلیل محدودیتهای به وجود آمده به دلیل شیوع بیماری کرونا ۲۲ درصد کاهشی بوده ، نرخ فروش محصولات افزایش یافته و این کاهش را جبران کرده است. نرخ اسلب به عنوان پرفروشترین محصول هرمز حدود ۴۶ درصد افزایش یافته است. نکته قابل توجه در رابطه با هرمز افزایش ظرفیت تولید در سال آینده و اعلام آمادگی شرکت برای تولید ورق است.
چنانچه ظرفیت تولید افزایش و شرایط اقتصادی و تجاری بهبود یابد، میتوان شرایط بهتری را برای هرمز در ماههای آینده متصور بود. بهای تمام شده درآمدهای عملیاتی نیز نسبت به دوره مشابه سال گذشته ۳ درصد رشد داشته است. در نهایت شرکت فولاد هرمزگان جنوب توانسته به ازای هر سهم ۱۶۷ ریال سود محقق کند که نسبت به سود سه ماهه اول سال ۱۳۹۸ به میزان ۱۳۲ ریال، افزایشی بوده است.