معرفی گروه پتروشیمی سرمایهگذاری ایرانیان ( پترول )
شرکت گروه پتروشیمی سرمایه گذاری ایرانیان ( پترول ) در تاریخ ۱۳۸۰/۱۱/۱۶ با سرمایه ۱۰۰ میلیارد ریال به صورت سهامی عام در تهران به ثبت رسید. در سال ۱۳۹۳ به موجب تصویب مجمع فوق العاده سال مالی این شرکت از شهریور ماه هر سال به پایان اردیبهشت تغییر یافت. سهام شرکت پترول از ابتدا در بازار پایه فرابورس پذیرش شد که در تاریخ ۱۳۹۹۳/۰۶/۲۶ به بازار دوم فرابورس و در نهایت از سال ۱۳۹۵ به بازار دوم بورس منتقل شد.
اهم فعالیتهای پترول
سرمایهگذاری در سهام واحدهای سرمایه گذاری صندوقها یا سایر اوراق بهادار به طوری که شرکت سرمایهپذیر در یکی از زمینههای زیر فعالیت کند:
- تهیه و تولید انواع مواد و محصولات پتروشیمی و شیمیایی و فرآوردههای فرعی آنها که از مواد خام آلی اعم از گازهای طبیعی و هیدروکربن به دست آید
- خرید و تامین مواد اولیه مورد نیاز برای تهیه و تولید محصولات سایر شرکتهای سرمایه پذیر و سایر اشخاص که در تهیه، تولید و بازرگانی محصولات بند ۱ فوق فعالیت میکنند، از داخل یا خارج از کشور
- طراحی و مهندسی اصولی و تفصیلی پروژه های در دست اجرا و آتی سایر شرکتهای سرمایهپذیر
- خرید، تهیه و تولید ماشین آلات مورد نیاز برای تهیه و تولید محصولات سایر شرکتها و سایر اشخاص حقیقی و حقوقی که در تهیه، تولید و بازرگانی محصولات بند ۱ فوق فعالیت میکنند و…
ترکیب سهامداران پترول
افزایش سرمایه و رویدادهای مهم پترول
یکی از جالب ترین نکات در رابطه با صورتهای مالی ۳ ماهه پترول افزایش چشمگیر سود خالص به ازای هر سهم به ۳۸۸۸ ریال بود که نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد ۴۸۶ برابری و نسبت به سال مالی گذشته رشد ۴ برابری داشته است که به دلیل فروش سرمایهگذاریها می باشد. همچنین پترول ۹۹.۹۶ درصد سهام مدبران اقتصاد را به مبلغ ۹ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان به صنایع پتروشیمی خلیج فارس فروخته که در صورتهای مالی گزارش مینماید و تاثیر بسزایی بر سودآوری خواهد داشت.
پرتفوی بورسی پترول
ارزش سبد بورسی پترول در شهریور ماه سال جاری بالغ بر ۱۶ هزار و ۲83 میلیارد تومان بوده که با توجه به بهای تمام شده ۱ هزار و ۴۰۰ میلیاردی، بیش از ۱۴ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان مازاد ارزش برای سهام بورسی پترول در این تاریخ به دست آمده است. پتروشیمی اوره لردگان ( شلرد ) با بیش از ۵ میلیارد و ۹۰۰ میلیون سهم بیشترین سهم را در بین زیر مجموعه بورسی پترول دارد که قیمت کنونی آن ۱ هزار و ۳۷۴ تومان به ازای هر سهم میباشد. همانطور که گفته شد اغلب سهمهای پترول در زیرگروه پتروشیمی قرار دارند که از آن جمله میتوان به شلرد، جم، کرماشا، ممسنی، کازرو، شاروم، زاگرس و… اشاره نمود.
پورتفوی غیر بورسی گروه سرمایهگذاری پتروشیمی ایرانیان شامل شرکتهای زیر میباشد که در جدول زیر ارزش روز برآوردی هر یک و مازاد ارزش که نحوه محاسبه آنها در ادامه شرح داده خواهد شد، ذکر شده است. پتروشیمی ایلام، پتروشیمی صدف عسلویه، توسعه صنایع پایین دستی پترو ایرانیان، مدیریت توسعه سرمایه گروه پتروشیمی ایرانیان و… در سبد غیر بورسی پترول قرار دارند.
در ادامه به معرفی برخی از شرکت های غیر بورسی پترول پرداخته و نحوه برآورد ارزش هر یک را بررسی مینماییم.
پورتفوی غیر بورسی گروه پتروشیمی سرمایهگذاری ایرانیان
پورتفوی غیربورسی پترول شامل پتروشیمی ایلام، شیمیایی صدف عسلویه، توسعه صنایع پایین دستی پترو ایرانیان، مدیریت توسعه سرمایه گروه پتروشیمی ایرانیان، پتروشیمی نوین و… میباشد که در ادامه به معرفی هر یک از این شرکتها میپردازیم.
پتروشیمی ایلام
پتروشیمی ایلام در تاریخ ۱۳۸۴/۰۶/۰۷ در تهران به ثبت رسید. داراییهای شرکت از محل واگذاری خالص داراییهای شرکت پتروشیمی بوشهر تحصیل گردیده است. در حال حاضر این شرکت از واحدهای تجاری فرعی گروه پتروشیمی سرمایه گذاری ایرانیان( پترول ) میباشد. دفتر شرکت پتروشیمی ایلام در تهران، میدان شیخ بهایی ضلع شمال غربی ساختمان رایان ونک و کارخانه در ایلام، بخش چوار مجتمع پتروشیمی ایلام واقع شده است.
فعالیت اصلی شرکت تاکنون صرفا تولید پلی اتیلن با ظرفیت اسمی ۳۰۰ هزار تن در سال میباشد. اما فاز دوم پتروشیمی ایلام مبنی بر ایجاد واحد الفین به عنوان سیزدهمین مجتمع الفین صنعت پتروشیمی کشور در حال اجرا است. خوراک اصلی واحد مشتمل بر خوراک گازی اتان و برش پروپان و خوراک مایع پنتان است که از پالایشگاه گاز ایلام تامین و پس از شیرین سازی در واحد SRU مجتمع ایلام به عنوان خوراک واحد الفین وارد این واحد میشود.
میزان خوراک و تولید واحد الفین
پیشبینی شده است که این مجموعه تا پایان سال جاری از لحاظ فیزیکی تکمیل گردد. اما بنا به احتیاط در سال ۱۴۰۰ در تحلیل حاضر تولید این محصولات جدید صفر در نظر گرفته شده اما در صورتی که تولید و فروش آغاز گردد، میتواند بر میزان تولید و فروش شرکت اثرگذار باشد.
تولید و فروش گروه پتروشیمی سرمایهگذاری ایرانیان
مقدار تولید پتروشیمی ایلام برای سال ۱۳۹۹ به اندازه ۳ درصد نسبت به سال گذشته رشد داده شده و همچنان پلی اتیلن تنها محصول تولیدی شرکت در نظر گرفته شده است. با توجه به اینکه بر اساس اظهار مسئولین شرکت، پلی اتیلن ۷۰۰۰F کیفیت مطلوبی دارد، این محصول به عنوان محصول اصلی شرکت در نظر گرفته شده و بیشترین مقدار فروش را به خود اختصاص داده است.
برای پیش بینی نرخ فروش محصولات نیز، نرخ جهانی پلی اتیلن سبک و سنگین برای سالهای ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ به ترتیب برابر با ۹۷۰ و ۱۰۰۰ دلار به ازای هر تن در نظر گرفته شده و با توجه به اینکه نرخ فروش پلی اتیلن ۷۰۰۰F صادراتی به عنوان اصلی ترین محصول این شرکت به صورت تاریخی ۸۷ درصد نرخ جهانی معامله شده است، بنابراین همین نسبت برای سال های ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ نیز تکرار شده، به این معنی که نرخ فروش پلی اتیلن مذکور از ضرب ۹۷۰ دلار نرخ جهانی پلی اتیلن سبک در نرخ ارز همان سال در ۸۷ درصد محاسبه گردیده است.
نرخ فروش داخلی این محصول نیز اختلاف ۵ درصدی با فوب صادراتی داشته و برای سالهای آتی نیز به همین شیوه محاسبه گردیده است. با توجه به تنوع پلی اتیلنهای این شرکت، نرخ فروش باقی محصولات پلی اتیلن سبک نیز نسبتی تاریخی با پلی اتیلن ۷۰۰۰F داشته و با همان نسبت برای سال های ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ پیش بینی شده است. همچنین پلی اتیلن سنگین گرید M۷۷۰۰ نیز به عنوان اصلی ترین محصول پلی اتیلن سنگین پتروشیمی ایلام در نظر گرفته شده و نرخ فروش آن نیز به طور تاریخی ۹۲ درصد نرخ جهانی پلی اتیلن سنگین بوده و همین نسبت برای دو سال آتی لحاظ شده است. همانند محصولات پلی اتیلن سبک، نرخ فروش باقی محصولات پلی اتیلن سنگین به صورت نسبتی از نرخ فروش پلی اتیلن M۷۷۰۰ داخلی در نظر گرفته شده است.
در نهایت با در نظر گرفتن مفروضات فوق، پیش بینی میشود که شرکت پتروشیمی ایلام در سالهای ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ ، ۲.۴ و ۳ هزار میلیارد تومان درآمد عملیاتی از محل فروش پلی اتیلن داشته باشد.
بهای تمام شده پترول
در قسمت بهای تمام شده، مواد مستقیم تاثیر بسزایی داشته و بیش از ۹۵ درصد بهای تمام شده را تشکیل میدهد. اتیلن مهم ترین ماده اولیه در تولید پلی اتیلن می باشد که نرخ جهانی آن را برای سالهای ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ ۸۰۰ دلار و نرخ اتیلن پتروشیمی ایلام به طور متوسط ۳۸ درصد نرخ جهانی در نظر گرفته شده است. همچنین در پتروشیمی ایلام مقدار مصرف اتیلن به ازای تولید هر تن پلی اتیلن به میزان ۱.۷ تن بوده و همین نسبت برای سالهای بعد حفظ شده است. لذا برای تولید ۱۴۷.۵۹۹ تن پلی اتیلن ۲۶۴.۲۰۱ تن اتیلن استفاده می شود.
استبیلایزر و کاتالیست به عنوان دیگر مواد اولیه برای تولید پلی اتیلن استفاده شده که با توجه به اینکه داده خاصی از مقدار و نرخ مصرف این مواد در یادداشتهای صورت مالی مطرح نشده است، با توجه به اینکه مبلغ مصرف نسبت تکرار شونده ای از مبلغ اتیلن بوده همان نسبت برای سالهای بعد در نظر گرفته شده است. لازم به ذکر است که مبلغ سایر مواد نسبت به اتیلن بسیار جزئی بوده و تاثیر چندانی بر بهای تمام شده ندارد. باقی موارد در بهای تمام شده نیز با لحاظ تورم سالهای ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ پیش بینی شده و در نهایت بهای تمام شده کالای فروش رفته در سال ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ به ترتیب برابر ۱.۹ و ۲.۴ هزار میلیارد تومان برآورد گردیده است.
هزینههای اداری عمومی و فروش نیز اغلب با نرخ تورم رشد داده شده است. در قسمت سایر درآمدها، فروش ضایعات با تورم و فروش برق مشابه سال قبل در نظر گرفته شده است. هزینههای جذب نشده تولید که سرفصل مشترک در بهای تمام شده و سایر هزینهها بوده، بر اساس سالهای قبل نسبتی از بهای تمام شده کالای ساخته شده بود و همان نسبت برای پیش بینی نیز لحاظ گردید. سایر درآمدهای غیر عملیاتی نیز رشد تورمی داشته است.
مفروضات پترول
مفروضات تحلیل بنا بر آن چه در بالا ذکر شد بدین شرح میباشد:
در نهایت برای محاسبه قیمت هر سهم پتروشیمی ایلام و محاسبه مازاد ارزش آن در گروه پترول، سود به دست آمده با P/E ۱۸ گروه پتروشیمی محاسبه شده و قیمت هر سهم به دست آمده در تعداد سهام ضرب و در نهایت ارزش و مازاد ارزش این شرکت در گروه غیر بورسی پترول برآورد گردیده است.
توسعه صنایع پایین دستی پترو ایرانیان
شرکت توسعه صنایع پایین دستی پترو ایرانیان در تاریخ ۱۳۹۳/۰۸/۱۱ در اداره ثبت شرکتها در تهران به ثبت رسید. این شرکت در حال حاضر جزء واحدهای تجاری فرعی شرکت گروه پتروشیمی سرمایه گذاری ایرانیان میباشد. فعالیت اصلی شرکت توسعه صنایع پایین دستی پترو ایرانیان تولید پلی پروپیلن از طریق خرید واحد دست دوم پلی پروپیلن به ظرفیت تقریبی ۱۷۰ هزار تن در سال از شرکت آیوتک به مبلغ اولیه ۲۱ میلیون و ۱۰۰ هزار یورو بوده که زمان اولیه اجرای طرح ۴۰ ماه برآورد گردید اما اکنون با توجه به شرایط اجرایی در دست بازنگری است.
سرمایه شرکت در سال مالی ۱۳۹۸، ۲۰۰ میلیون سهم ۱۰۰۰ ریالی به مبلغ ۲۰ میلیارد تومان گزارش شده است. ترکیب سهامداران به شرح زیر میباشد:
با توجه به اینکه شرکت توسعه صنایع پایین دستی تاکنون به بهرهبرداری نرسیده و به تبع آن درآمد عملیاتی ندارد، پیش بینی درآمد و هزینه و سود برای آن دشوار است. از این رو برای برآورد ارزش این شرکت از ارزش روز پتروشیمی مشابه در بورس، پتروشیمی جم پیلن که محصول مشابهی (پلی پروپیلن) دارند، استفاده شده، به این صورت که سود خالص هر سهم پتروشیمی جم پیلن تا سال ۱۴۰۲ برآورد و P/E ۱۸ که P/E فعلی جم پیلن است برای ارزشگذاری لحاظ گردیده و در نهایت با نرخ بازده سرمایهگذاری ۲۸ درصد برای سه سال تنزیل شده است. اما با توجه به اینکه ظرفیت جم پیلن دو برابر توسعه صنایع پایین دستی میباشد، ارزش به دست آمده به نصف آن تعدیل گردیده است. لازم به ذکر است که چنانچه P/E تاریخی و نرمال بازار ۷-۸ در نظر گرفته شود، ارزش برآوردی تعدیل می گردد.
شیمیایی صدف عسلویه
شرکت شیمیایی صدف عسلویه در سال ۱۳۸۵ در تهران به ثبت رسید. در حال حاضر این شرکت جزء واحدهای فرعی شرکت گروه پتروشیمی سرمایهگذاری ایرانیان است. نشانی مرکز اصلی شرکت در تهران میدان شیخ بهایی پلاک ۱۸ طبقه ۵ میباشد. مطابق روزنامه اصلی سال ۱۳۹۹ نام شرکت به شرکت پتروشیمی صدف خلیج فارس تغییر یافته است. محصول اصلی تولید شده توسط صدف خلیج فارس لاستیکهای روغنی و خشک در گریدهای مختلف میباشد.
مشخصات کلی طرح در آذر ماه ۱۳۹۸ بدین شرح است:
برای ارزشگذاری این شرکت نیز با توجه به اینکه به بهرهبرداری نرسیده و شرکت مشابه بورسی نیز ندارد، درآمد عملیاتی آن با لحاظ قیمت هر تن لاستیک روغنی و و با احتساب نرخ دلار ۳۰ هزار تومان برای ۳ سال آینده و همچنین با فرض اینکه شرکت در سال ۱۴۰۲ به بهره برداری رسیده باشد برآورد گردیده و با حاشیه سود خالص ۴۰ درصد گروه پتروشیمی سود خالص آن محاسبه و در نهایت با P/E ۱۸ ارزش آن به دست آمده است. لازم به ذکر است که ارزش به دست آمده با بازده مورد انتظار ۲۸ درصد به مدت سه سال تنزیل گردیده است.
مدیریت توسعه سرمایه پترول
شرکت مدیریت توسعه سرمایه گروه پتروشیمی ایرانیان از زیرمجموعه های پترول یک شرکت سرمایهگذاری بوده که سرمایهگذاریهای آن شامل شرکت های بورسی و غیر بورسی میباشد، ارزش روز پرتفوی بورسی این شرکت ۸۸۳ میلیارد تومان بوده که حدود ۸۰۰ میلیارد تومان مازاد ارزش برای این مجموعه ایجاد کرده است. پرتفوی غیر بورسی این شرکت نیز شامل ۳۸۹,۱۸۰,۸۰۰ سهم شرکت کیمیای پارس خاور میانه، ۹,۹۹۹,۹۹۹ سهم شرکت توسعه صنایع پایین دستی و ۵۵۰.۰۰۰ سهم مدبران اقتصاد ، ۲۲۵۰ سهم کود شیمیایی اوره لردگان میباشد. با توجه به اینکه مازاد ارزش شرکت مدیریت توسعه در کنفرانس اطلاعاتی پترول از طرف مسِولین ۳۵۳.۲ میلیارد تومان گزارش شده لذا همین عدد در مازاد ارزش این شرکت برای گروه پتروشیمی ایرانیان ( پترول ) لحاظ میگردد. پورتفوی بورسی شرکت مدیریت توسعه به این شرح میباشد:
از دیگر زیرمجموعههای پترول میتوان به پتروشیمی نوین، مدیریت فناوری خلیج فارس و سایر شرکتهای غیر بورسی اشاره کرد که محاسبه ارزش روز تک تک این شرکتها با توجه به کمبود اطلاعات منتشر شده کار دشواریست و از طرفی تاثیر چندانی نخواهد داشت لذا ارزش تقریبی برای سایر شرکتها برابر بهای تمام شده آنها در نظر گرفته شده است. لازم به ذکر است که ارزش برآوردی محتاطانه بوده و با تغییر مفروضات و انتشار اطلاعات کافی از طرف مسيولین شرکت تعدیل میگردد.
محاسبه NAV پترول
با توجه به مازاد ارزش پورتفوی بورسی و پورتفوی غیر بورسی گروه پتروشیمی ایرانیان NAV این شرکت بدین صورت می باشد:
تحلیلگر: خدیجه مهدیزاده
برای مطالعه دیگر تحلیلهای بنیادی، به لینک زیر مراجعه کنید:
2 پاسخ
درود سود انباشته و اندوخته رو که مجموعا در حدود 22 هزار میلیارد تومنه از قلم افتاده
بله پترول سود انباشته دارد که در حقوق صاحبان سهام لحاظ شده است. اما به دلیل طولانی بودن تحلیل به صورت جدا به قلم سود انباشته و اندوخته اشاره نشد. در آخرین صورتهای مالی منتشر شده، صورت مالی سه ماهه سال ۹۹ ۱ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان سود انباشته و ۱۰ هزار و ۹۰۰ میلیارد تومان سایر اندوخته برای این سهم گزارش شده است. سود انباشته سال گذشته منتهی به اردیبهشت ۹۹ این سهم نیز ۱ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان بوده و ۱ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان نیز سایر اندوخته برای این سهم ذکر شده که همگی در حقوق صاحبان سهام لحاظ می گردند. همچنین این سهم به تازگی افزایش سرمایه ۵۰۰ میلیاردی داشته که در حقوق صاحبان سهام لحاظ می شود.