معرفی شرکت کالسیمین ( فاسمین )
شرکت کالسیمین ( فاسمین ) در تاریخ ۱۳۴۳/۰۹/۰۴ در تهران، به صورت سهامی عام و با سرمایه ۵۰ میلیون ریال به ثبت رسید. در تاریخ ۱۳۷۰/۰۶/۳۰ مرکز اصلی شرکت از تهران به زنجان تغییر کرد و در سال ۱۳۷۶ در بورس اوراق بهادار تهران، در گروه فلزات اساسی پذیرفته شد.
اهم فعالیتهای شرکت طبق اساسنامه، اکتشاف، استخراج و بهرهبرداری از معادن، تغلیظ و ذوب مواد معدنی، ایجاد کارخانههای تبدیلی مواد معدنی و انجام کلیه عملیات بازرگانی در ارتباط با موضوع شرکت میباشد.
شرکت توسعه معادن روی ایران دارنده ۵۷.۳۶ درصد از سهام شرکت کالسیمین میباشد و شرکت کالسیمین بزرگترین و مهمترین شرکت تابعه هلدینگ توسعه معادن روی ایران است. ۲۵ درصد سهام شرکت بازرگانی توسعه صنعت روی، متعلق به شرکت کالسیمین است. همچنین شرکت کالسیمین سهامدار عمده شرکتهای مجتمع ذوب و احیای روی قشم (سهامی خاص)، تولید روی بندرعباس (سهامی خاص)، صنعت روی زنگان (سهامی عام)، اسید سازان زنجان (سهامی خاص) و شیمیایی کاتالیست پارسیان میباشد.
سرمایه و رویدادهای شرکت کالسیمین ( فاسمین )
سرمایه شرکت کالسیمین در بدو تاسیس مبلغ ۵۰ میلیون ریال بوده که طی چند مرحله به شرح زیر به مبلغ ۲.۰۰۰ میلیارد ریال (شامل تعداد ۲ میلیارد سهم، به ارزش اسمی هر سهم ۱.۰۰۰ ریال) تا پایان سال مالی منتهی به ۱۳۹۷/۱۲/۲۹ افزایش یافته است.
ترکیب سهامداران شرکت کالسیمین ( فاسمین )
وضعیت روی در ایران و جهان
قبل از بررسی و تحلیل بنیادی شرکت کالسیمین ( فاسمین ) نگاهی به روند قیمت روی در بازار جهانی خواهیم داشت.
روی بعد از آهن، آلومینیوم و مس، چهارمین فلز پر استفاده در جهان است. مقدار روی مورد نیاز بازار جهانی ۱۴.۵ میلیون تن است. در سال ۲۰۱۸ تولیدکنندگان ۱.۵ درصد کمتر از نیاز جهان تولید کردهاند. بر اساس برآوردهای بازارهای مالی و تجاری بینالمللی، پروژههای عظیم تولید روی در سالهای ۲۰۱۳ الی ۲۰۲۱ به دلایل محیط زیستی و مشکلات فنی و سرمایهای فروکش کرده و پیشبینی شده است از سال ۲۰۲۲ فرایند تولید و عرضه روی در جهان روند افزایش تولید و عرضه را در حد مازاد نیاز بازار در پیش خواهد گرفت. به گونهای که حدود ۲۰۰ هزار تن در سال مازاد بازار، روی تولید خواهد شد. این نکته به معنی روند کاهشی قیمت بعد از سال ۲۰۲۰ خواهد بود.[1]
[1] https://www.mining-technology.com/comment/zinc-outlook-2019/
چین بزرگترین تولیدکننده روی در جهان است و تقریبا بیش از دو برابر دومین تولید کننده جهان، پرو ، روی تولید میکند. هند، استرالیا و آمریکا از تولیدکنندگان بزرگ روی در جهان به شمار میروند.
ایران بعد از چین، هند و قزاقستان، چهارمین تولیدکننده فلز روی در آسیا است. مصرف سرانه روی در ایران ۱.۱۴ کیلوگرم در سال است، این در حالی است که مصرف سرانه در اروپا ۵.۹ کیلوگرم، در آمریکای شمالی ۳.۴ کیلوگرم و چین ۲.۵ کیلوگرم است. افزایش در مصرف روی در صنایع گالوانیزه و صنایع زیربنایی و خودروسازی و لوکوموتیو و واگنسازی در مصرف روی کشور تاثیرگذار است.
تعداد معادن کشف شده در ایران به ۶۰۰ معدن میرسد ولی از مقدار کمی از آنها بهرهبرداری میشود. بزرگترین معادن خالص سرب و روی ایران در انگوران زنجان است که ۲۶ درصد روی و ۶ درصد سرب کشور از این معدن تامین میشود. معدن انگوران با ظرفیت سالانه ۲.۴ میلیون تن سرب و روی، ۲۳ میلیون تن ذخایر شناخته شده دارد. عیار خاک معدن انگوران زنجان کمتر از ۱۰ درصد است و حدود ۹۰ درصد خاک انتقالی به کارخانههای فرآوری، غیر قابل مصرف است و هزینه جا به جایی را بر این بخش تحمیل میکند. از این رو ضروری است فرآیند فرآوری در محل معدن انجام شود.
پیشبینی میشود ذخیره محدود معدن سرب و روی انگوران ۸ تا ۱۰ سال دیگر به اتمام برسد که میتوان برای تامین خاک مورد نیاز واحدهای تولیدکننده سرب و روی از معدن مهدیآباد که بعد از انگوران بزرگترین معدن سرب و روی کشور است، استفاده نمود. معدن مهدیآباد حدود ۲۸۰ میلیون تن ذخایر روی و ۱۲۰ میلیون تن ذخایر سرب و نقره دارد.
مقدار تولید محصولات شرکت کالسیمین ( فاسمین )
شرکت کالسیمین ( فاسمین ) دارای یک مجتمع (سه کارخانه) و کارخانه تولیدی در شهرستان زنجان است که شامل مجتمع تغلیظ سرب و روی انگوران، کارخانه روی دندی و کارخانه BZS در مجاورت معدن سرب و روی انگوران و کارخانه روی زنجان در ۵ کیلومتری شهر زنجان میباشد.
محصول مجتمع تغلیظ کنسانتره روی و سرب و محصول کارخانجات روی دندی و زنجان، شمش روی میباشد.
مهمترین عامل موثر بر عملکرد تولید، خاک ورودی از معدن سرب و روی انگوران به کارخانه تغلیظ میباشد. در سنوات قبل بخش عمدهای از خاک مورد نیاز کارخانه تغلیظ از این معدن تامین شده، لیکن از یک سو یا کاهش مقدار و عیار ماده معدنی معدن مذکور در سالهای اخیر و از سوی دیگر حضور رقبای جدید در منطقه، سهمیهبندی ماده معدنی در این معدن، تغیر یافته است. این عوامل منجر به کاهش ورودی خاک از این منبع شده است. کاهش تولید کنسانتره عمدتا ناشی از این موضوع بوده است.
بر این اساس راهبرد اساسی شرکت برای این مقصود و همچنین مدیریت ریسک تامین ماده معدنی، بهرهبرداری از واحد استحصال روی از کیک لیچ یا اصطلاحا (BZS (Basic Zink Sulfate میباشد که در سنوات گذشته به مورد اجرا در آمده و در سال قبل به مرحله تست سرد رسیده است. با بهرهبرداری از این واحد تولیدی، از تیرماه سال ۹۷ بخشی از نیاز معدنی کارخانه روی دندی از این محل، تامین میشود.
وجود حدود ۳.۰۰۰.۰۰۰ تن باطله (کیک) پتانسیل بسیار خوبی را برای شرکت در تامین خاک مورد نیاز کارخانه BZS فراهم نموده است که میتواند نیاز حدود ۷ سال ماده معدنی برای این کارخانه را تامین نماید.
همچنین پروژه so در کارخانه تغلیظ مجتمع سرب و روی انگوران (کالسیمین دندی)، در سال ۹۹ راه اندازی گردیده است. با توجه به کاهش شدید ذخایر اکسیده معدن انگوران و شروع به استخراج ذخایر سولفوره-کربناته و سولفوره و تامین بخشی از خوراک شرکت توسعه معادن روی ایران با تکیه بر سختافزار موجود و با حداقل هزینه سرمایهگذاری و با به کارگیری پتانسیلهای موجود در گروه توسعه معادن روی طراحی، اجرا و راهاندازی گردید. با عملیاتی شدن این پروژه، امکان پرعیارسازی کلیه خاکهای کربناته، سولفوره-کربناته و سولفوره در کارخانه تغلیظ مجتمع سرب و روی انگوران امکان پذیر خواهد بود.
مدار فلوتاسیون so با ظرفیت خوراکدهی ۱۶۵ هزار تن در سال خاکهای سولفوره و یا سولفوره-کربناته امکان تولید کنسانترههای سرب سولفوره، روی سولفوره، سرب کربناته را دارا میباشد.
مقدار فروش محصولات شرکت کالسیمین ( فاسمین )
برای تحقق اهداف فروش در شرکت کالسیمین ( فاسمین )، از ظرفیتهای هلدینگ توسعه معادن روی ایران در مدیریت تخصصی و متمرکز بازار فروش محصولات از طریق شرکت بازرگانی توسعه صنعت روی استفاده میشود. نتایج اتخاذ این راهبرد، منجر به شناسایی بهتر و دقیقتر بازارهای هدف، افزایش قدرت مذاکراتی فروش در بازارهای جهانی و داخلی شده است.
عوامل موثر بر فروش و علل تغییرات آن، عمدتا مشتمل بر موارد زیر است :
- درصد فروش صادراتی محصولات شرکت و شرایط حاکم بر تقاضا، داد و ستد، قیمت و موجودی انبارهای فلز روی در بازارهای جهانی و به طور خاص بورس فلزات لندن (LME) است. در سال ۹۶ فروش صادراتی شمش روی ۸۵ درصد ارزش فروش کل، در سال ۹۷ ، ۴۷ درصد و در ۶ ماهه ۹۸، ۸۳ درصد بوده است.
- شرایط حاکم بر بازار ارز در داخل کشور، از دیگر عوامل موثر بر فروش محسوب میشود. بر اساس ضوابط، محصولات تولیدی شرکت در شمول آن بخش از مقررات ارزی قرار گرفته است که ارز حاصل از صادرات آن باید در سامانه نیما، ثبت و با قیمت مصوب تعیین شده از سوی بانک مرکزی، عرضه شود.
- شرایط حاکم بر مناسبات تجاری بینالمللی کشور طی سالهای گذشته، امکان انجام معامله با بازیگران اصلی بازارهای بینالمللی را فراهم نساخته که از عوامل مهم و تاثیرگذار به شمار میرود. شرکت در این شرایط با انعقاد قرادادهای فروش با تعدادی از تریدرهای بازار جهانی در تلاش است سهم بازارهای جهانی را حفظ کند.
در جدول زیر مروری بر فروش شرکت کالسیمین در سالهای گذشته داشته و بر مبنای مفروضات ذکر شده در ادامه به پیشبینی فروش در سالهای آتی پرداختهایم:
با توجه به اینکه در زمان تحریر این تحلیل گزارش حسابرسی شده سال ۹۸ منتشر نشده، دیتای مورد استفاده برای سال مالی منتهی به اسفند ۱۳۹۸، از مجموع دیتای حسابرسی شده ۶ ماهه ۱۳۹۸ و گزارشات یک ماهه منتشر شده در ۶ ماهه دوم سال به دست آمده است. تولید شرکت در سالهای ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ برابر با سال ۱۳۹۸ فرض شده است.
محصول اصلی شرکت کالسیمین شمش روی است که درصد زیادی از این محصول به خارج از کشور صادر میشود. در جدول زیر سهم فروش داخلی و صادراتی این محصول در دورههای گذشته نشان داده شده است. برای تحلیل مقدار فروش داخلی و صادراتی در سالهای بعد از نسبتهای ۶ ماهه ۱۳۹۸ استفاده شده است.
نرخ فروش محصولات شرکت کالسیمین ( فاسمین )
نرخ محصولات شرکت کالسیمین ( فاسمین ) متاثر از دو فاکتور؛ نرخ دلار و قیمتهای جهانی سرب و روی است. قیمت شمش روی در سال 98 تقریبا 2300 دلار و شمش سرب 1300 دلار بوده است، با توجه به توضیحات ذکر شده در قسمت “وضعیت روی در ایران و جهان” ، رشد قابل توجهی در قیمتهای جهانی متصور نیستیم و برای پیشبینی نرخ محصولات کالسیمین، فاکتور مربوط به رشد نرخ جهانی سرب و روی را صفر درصد لحاظ کردیم.
در رابطه با نرخ دلار، که فاکتوری مهم در نرخهای کالسیمین محسوب میشود، با توجه به رشد افسار گسیخته نرخ دلار در سال 98 و به تبع آن افزایش نرخ دلار نیمایی، نرخ دلار نیمایی در سال 98 معادل 11.5000ریال بوده است. در سال 99 و 1400 به ترتیب نرخ دلار 161.000 و 180.000 ریال فرض شده است.
نرخهای زیر متاثر از نرخ رشد صفر درصدی قیمتهای جهانی و رشد 40 و 12 درصدی قیمت دلار در سالهای 99 و 1400 محاسبه گردیده است.
مبلغ فروش محصولات شرکت کالسیمین ( فاسمین )
بهای تمام شده کالای فروش رفته شرکت کالسیمین ( فاسمین )
مواد مستقیم مصرفی شرکت فاسمین
برای محاسبه مقدار مصرف مواد اولیه، نسبتهایی از مقدار تولید محصولات و مصرف خاک معدنی، به شرح جدول فوق محاسبه کردیم. برای پیشبینی مقادیر مصرف در سالهای تحلیلی، از نسبتهای نه ماهه سال ۹۸ استفاده شده است.
نرخ مواد اولیه هم، مانند نرخ فروش محصولات، با احتساب نرخهای جهانی و نرخ دلار محاسبه شده است.
موجودی کالای ساخته شده شرکت فاسمین
شرکت در بازارهای بینالمللی در خرداد و تیرماه ۱۳۹۸ با توجه به قراردادهای منعقده با یکی از مشتریان اقدام به صادرات مقدار ۸۱۲۹ تن شمش روی کرد. به دلیل قرار گرفتن نام شرکت در فهرست شرکتهای تحریمی، مشتری مذکور از ادامه همکاری با شرکت انصراف داده و با توجه به تسویه بهای ۴۹۷ تن از کل محموله ارسالی مقدار ۷.۶۳۲ تن باقیمانده را به انبارهای شرکت در خارج از کشور عودت داد. مبلغ فروش محصول برگشتی مذکور بالغ بر ۱.۹۵۲.۱۶۲ میلیون ریال بوده است. به علاوه مقداری شمش روی فروش نرفته موجودی کالای ساخته شده پایان دروه در ۶ ماهه ۹۸ مبلغ ۲.۵۷۱.۱۴۳ میلیون ریال گزارش شده است.
در پیشبینی بهای تمام شده سال ۹۹، فرض تحلیلگر بر این بوده که تمام محصولات تولید شده در این سال به فروش رفته و موجودی پایان دوره از نظر مقداری با ابتدای سال برابر بوده و مبلغ موجوی پایان دوره تعدیل گردیده است. در سال ۱۴۰۰، با فرض تکرار شرایط موجود در سال ۹۶، موجودی کالای ساخته شده پایان دوره تقریبا مشابه سال ۹۶ و معادل، ۷۵ درصد بهای تمام شده کالای تولید شده است.
حاشیه سود شرکت کالسیمین ( فاسمین )
هزینههای عمومی، اداری و فروش شرکت کالسیمین
هزینهها با فرض افزایش ۲۰ درصدی نسبت به سال گذشته محاسبه شده است.