شرکت پالایش نفت بندرعباس ( شبندر ) در سال ۱۳۷۷ با ظرفیت پالایش ۳۲۰ هزار بشکه نفت خام در روز به عنوان شرکت فرعی شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران و به صورت سهامی خاص تاسیس شد.
معرفی و تاریخچه شرکت پالایش نفت بندرعباس ( شبندر )
وسعت کارخانه پالایش نفت بندرعباس ( شبندر ) ۷۰۰ هکتار در مجاورت شهر بندر عباس است. فعالیت اصلی شرکت پالایش نفت بندرعباس در زمینه تولید فرآورده های نفتی (بنزین و گازوئیل) است که ۱۸ درصد از سوخت کشور توسط شبندر تامین می گردد. تعداد پرسنلی که در شبندر مشغول به کار هستند ۱۳۲۹ نفر است. در سال ۱۳۸۸ شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران، شخصیت حقوقی شرکت از سهامی خاص به سهامی عام تبدیل و مفاد اساسنامه تنظیمی بر اساس نمونه شرکتهای سهامی عام پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تصویب گردیده است.
در راستای اجرای سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی، در سال ۱۳۸۶ سی درصد (۳۰٪) سهام شرکت، در سال ۱۳۸۸ ده درصد (۱۰٪) سهام شرکت و طی سالهای ۱۳۸۸ تا ۱۳۹۴ پنجاه و یک (۵۱٪) و پنجاه و دو صدم (۵۰.۰۲٪) درصد از سهام، در مجموع معادل ۹۱.۵۲ درصد سهام شرکت پالایش نفت بندرعباس ( شبندر ) به شرکتهای سرمایهگذاری سهام عدالت، سازمان تامیناجتماعی، شرکت گروه مالی ملت و شرکت گروه گسترش نفت و گاز پارسیان واگذار گردید.
مابقی نیز معادل ۸.۴۸ درصد، متعلق به سایر اشخاص(حقیقی و حقوقی) به صورت عرضه اولیه، عرضه تدریجی و سهام تدریجی کارکنان و بازنشستگان شرکت واگذار گردید. شرکت در سال ۱۳۸۹ با نماد شبندر در فهرست شرکتهای ثبت شده سازمان بورس و اوراق بهادار درج شده و سهام شرکت در بازار دوم بورس عرضه گردیده است.
محل دفتر مرکزی و کارخانه شبندر
استان هرمزگان، شهرستان بندرعباس، کیلومتر ۲۰ جاده اسکله شهید رجایی
موضوع فعالیت شرکت شبندر
- احداث، راهندازی و بهرهبرداری از کارخانجات صنعتی به منظور تولید، بازاریابی، فروش و صدور انواع مختلف محصولات نفتی، شیمیایی و مشابه
- دریافت، معاوضه (سوآپ) و خرید خوراک پالایشگاه (نفت خام، میعانات گازی، گاز طبیعی و محصولات جانبی پتروشیمی) از شرکت ملی نفت ایران، شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران، شرکت ملی گاز ایران و یا هر عرضهکننده داخلی و خارجی دیگر
- انجام عملیات پالایش و فرآورش نفت خام و سایر هیدروکربورها، ساختن فرآوردههای نفتی از قبیل بنزین، نفت سفید، نفت گاز، نفت کوره، سوخت هواپیما و سایر مشتقات و فرآوردههای جنبی
- انجام هر گونه عملیات به منظور عرضه مواد مندرج در اساسنامه
تحلیل بنیادی شرکت پالایش نفت بندرعباس ( شبندر )
در تحلیل بنیادی شرکت پالایش نفت بندرعباس به سرمایه و ترکیب سهامدارن، ظرفیت تولید از ابتدای احداث شرکت، مهمترین محصولات شرکت، مقدار تولید، مقدار فروش، نرخ فروش، مبلغ فروش، بهای تمام شده و صورت سودوزیان این شرکت پرداخته شده است که با توجه به دادههای تاریخی، وضعیت عملی شرکت و سود به ازای هر سهم، در سالهای ۱۳۹۸، ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ پیشبینی شده است.
سرمایه شرکت در بازار بورس
سرمایه شرکت در بدو تاسیس مبلغ یکصد میلیون ریال بوده که طی چند مرحله به شرح زیر به مبلغ ۱۳.۸۰۰.۰۰۰ میلیون ریال در پایان سال مالی ۱۳۸۲ افزایش یافته است.
ترکیب سهامداران شرکت پالایش نفت بندرعباس ( شبندر ) در بازار بورس
ظرفیت تولید شرکت پالایش نفت بندرعباس ( شبندر )
طبق ابلاغ مصوبه شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی حداکثر ظرفیت تصفیه نفت خام و میعانات گازی شرکت، معادل ۳۲۰ هزار بشکه در روز (۱۱۶.۸۰۰.۰۰۰ بشکه در سال) تعیین گردیده است.
مهمترین محصولات شرکت، نفت گاز، بنزین و نفت کوره میباشند.
در نمودار زیر مقدار تولید محصولات شرکت در سال۱۳۹۷ و نیز مقدار تولید پیشبینی شده برای سالهای ۱۳۹۸، ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ نشان داده شده است. جهت پیشبینی میزان تولید محصولات از میانگین نسبت تولید در سالهای گذشته به ظرفیت اسمی شرکت استفاده شده است. در نیمه دوم سال ۱۳۹۸ تولیدات شرکت با در نظر گرفتن تعمیرات اساسی با کاهش تقریبا ۵ درصدی در تولیدات لحاظ گردیده است.
مقدار فروش شرکت
با بررسی و مقایسه مقدار فروش و مقدار تولید در سالهای گذشته و با فرض تداوم روند گذشته، شرکت در سالهای مورد بررسی، ۹۵ درصد از نفت گاز و بنزین تولیدی، ۹۰ درصد از نفت کوره تولیدی و ۱۰۰ درصد سایر فرآوردههای تولیدی خود را به فروش میرساند:
نرخ فروش محصولات شرکت پالایش نفت بندرعباس
نرخ محصولات پالایشگاهی همواره تابعی از نرخ نفت خام بوده است. با بررسی نسبت نرخ فرآوردههای تولیدی شرکت به نرخ نفت خام در سالهای گذشته به نسبتهای تقریبا ثابتی خواهیم رسید. با فرض تداوم روند گذشته در نسبت نرخ نفت خام و نرخ فرآوردههای تولیدی شرکت، نرخ محصولات سالهای مورد بررسی تعیین گردید.
مبلغ فروش شرکت
با لحاظ مقدار و نرخ فروش محصولات طبق مفروضات فوق مقدار فروش محصولات محاسبه گردید. در نمودار زیر به مقایسه مبلغ فروش در سال ۱۳۹۸ با مقادیر پیشبینی شده سالهای ۱۳۹۸، ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ میپردازیم:
بهای تمام شده محصولات شرکت پالایش نفت بندرعباس ( شبندر )
خوراک این پالایشگاه شامل نفت خام سبک جزیره هنگام، نفت خام سنگین و میعانات گازی استحصالی از منایع گازی سرخون و عسلویه میباشد. بیش از ۹۵ درصد بهای تمام شده فراوردههای تولیدی این پالایشگاه مربوط به مواد مستقیم مصرفی میباشد. مقدار، نرخ و مبلغ مواد مصرفی پالایشگاه در جدول زیر ارائه شده است:
آنچه که در بهای تمام شده محصولات در شش ماهه ابتدایی سال ۱۳۹۸ قابل توجه است میزان موجودی کالای ساخته شده پایان دوره است. به طور معمول در سالهای ۱۳۹۶ و ۱۳۹۷ موجودی کالای ساخته شده پایان دوره به ترتیب ۳.۹ و ۷.۸ درصد از بهای تمام شده کالای تولید شده در آن سال بوده است اما در دوره شش ماهه ابتدایی سال ۱۳۹۸ میبینیم که این نسبت به ۳۰.۳ درصد رسیده است و شرکت از میزان بالای موجودی کالای ساخته شده پایان دوره برخوردار است.
این موجودی عمدتا مربوط به نفت گاز و نفت کوره میباشد. نفت کوره از بازمانده تقطیر نفت خام در برجهای تقطیر در فشار جو، تقطیر در خلاء و واحد کاهش گرانوروی به دست میآید و به عنوان سوخت کشتیها، قطارها، نیروگاههای برق و واحدهای صنعتی به کار میرود.
مقایسه حجم تولید نفت کوره پالایشگاههای داخلی با سایر مناطق دنیا نشان میدهدکه به دلیل عدم نوسازی و اجرای طرحهای توسعهای تبدیلی بخش قابل توجهی از نفت خام ورودی به پالایشگاه با صرف هزینه به نفت کوره ارزانتر از نفت خام تبدیل میشود و به نوعی تبدیل طلا به نقره با صرف هزینه است.
با توجه به این موضوع که شرکت در نهایت باید نسبت به این حجم از موجودی کالای ساخته شده پایان دوره تصمیم بگیرند و قطعا این موجودی در شرکت نخواهد ماند.
در تحلیل حاضر فرض بر این بوده است که در نیمه دوم سال ۱۳۹۸، شرکت تقریبا ۷۷ درصد از این موجودی را به فروش برساند، تا میزان موجودی کالای پایان دوره، همانند سال ۱۳۹۷، به نسبت ۷.۸ درصد از بهای تمام شده کالای تولید شده برسد. مبلغ حاصل از این فروش به فروش سال ۱۳۹۸ اضافه گردیده و مابقی به عنوان موجودی کالای ساخته شده پایان دوره لحاظ گردید.
صورت سود و زیان شرکت شبندر
جدول زیر بر در برگیرنده مفروضات به کار گرفته شده در تحلیل حاضر است که بر اساس این مفروضات سود هر سهم در سالهای ۱۳۹۸، ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ به شرح جدول پیشبینی گردیده است. لازم به ذکر است در سال ۱۳۹۹ نرخ دلار نیما با در نظر گرفتن میانگین نرخ دلار در سه ماهه ابتدایی سال ۱۳۹۸ پیشبینی شده است.