در هفته منتهی به ۱۹ آذر شاخص کل همچنان صعودی بوده و با رشد ۲ درصدی به بیش از ۱,۵۰۶,۰۰۰ واحد رسید، نکته قابل توجه در روند معاملات هفته پیش رشد قابل توجه شاخص هموزن بود که در نهایت منجر به ثبت رکورد ۴۵۱,۰۰۰ واحدی این شاخص شد. در ادامه بولتن هفتگی به بررسی جامع اطلاعات یک هفته اخیر بازار بورس میپردازیم.
اطلاعات بازار در هفته گذشته در بولتن هفتگی
اطلاعات کدال
اخبار داخلی در بولتن هفتگی
- در حاشیه تحویل لایحه بودجه ۱۴۰۰ به مجلس، برخی از مسئولین نظرات خود را در مورد این لایحه عنوان نمودند. زنگنه رئیس کمیته اصلاح ساختار بودجه مجلس عنوان کرد: “مجلس با ادامه تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی و یا هر ارز جایگزین آن مخالفت خواهد کرد.”
- افزایش پایه پولی، نقدینگی و اضافه برداشت از بانک مرکزی از دیگر هشدارهای اعضای شورای راهبری بهبود محیط کسبوکار در صورت تصویب لایحه بودجه ۱۴۰۰ است.
- پور ابراهیمی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس میگوید “ما در جلسات غیرعلنی رسماً اعلام کردیم که طرح ارز ۴۲۰۰ برای اقتصاد کشور فاجعه بار است و بسیاری از منابع ارزی کشور نابود خواهد شد اما دولت چند ماه اصرار کرد و اعلام کرد که رسماً مسئولیت کار را میپذیرم.”
- رئیسجمهور بودجه ۱۴۰۰ را یک بودجه راهبردی خواند و با برشمردن پیامهای مهم این بودجه تاکید کرد که اساس این بودجه اعلام شرایط مناسبتر اقتصادی برای سال ۱۴۰۰ است.
- وزارت اقتصاد قصد دارد که تمامی شرکتهای بیمهای را به انجام افزایش سرمایه ملزم کند. حداقل سرمایه در گذشته ۱۵۰ میلیارد تومان، ۲۵۰ میلیارد تومان و ۴۰۰ میلیارد تومان بر اساس تعهدات و اتکایی بود. حالا با این وضع قیمت داراییها و تورم، پیشنویس تعیین حداقل سرمایه به هیئت دولت ارائه شده است.
- تولیدکنندگان سیمان در نامهای به وزیر صنعت با تاکید بر احتمال کاهش تولید سیمان، تأمین گاز کارخانهها و بازنگری در قیمتگذاری تولیداتشان را خواستار شدند. دبیر انجمن سیمان با اشاره به عدم نتیجه پیگیری مشکلات صنعت سیمان از طرح مسائل با هیئت دولت و رهبری خبر داد و گفت: عدم توجه، باعث تعطیلی کارخانهها و واردات سیمان خواهد شد.
- دو شرکت بوعلی و وکبهمن در این هفته در بازار عرضه شد. بوعلی در مالکیت فارس و وکبهمن مربوط به وسینا است.
- پتروشیمی تبریز، اروند و اوپال در صف عرضه اولیه هستند.
- شرکت لیزینگ اقتصاد نوین با نماد «ولنوین» در فهرست نمادهای بازار دوم بورس اوراق بهادار تهران درج شد. این شرکت زیرمجموعه بانک اقتصاد نوین است.
اخبار بینالملل در بولتن هفتگی
- پس از اعلام شفاهی دولت چین مبنیبر ممنوعیت واردات کنستانتره مس از استرالیا، تعدادی از کشتیهای استرالیایی که حامل کنستانتره مس به چین بودهاند کماکان در بندرهای این کشور گرفتار شده و سرگرداناند.
- سطح ذخایر ارزی چین در نوامبر به رقم ۳۱۷۸ میلیارد دلار رشد کرده که از برآورد ۳۱۵۰ میلیارد دلاری کارشناسان بیشتر است.
- صادرات چین در نوامبر در مقایسه سالانه به میزان قابل توجه ۲۱.۱% رشد کرده و بالغبر ۲۶۸.۰۷ میلیارد دلار شده است که بالاترین میزان تاریخی آن محسوب میشود.
- آمریکا در حال آماده کردن تحریمهای جدید علیه دوازده مقام چینی به بهانه ایفای نقش آنها در رد صلاحیت برخی قانونگذاران در هنگکنگ است.
- دولت چین به دنبال هدایت شرکتها به سمت بورس و سهامدار کردن مردم در شرکتهای بزرگ مقیاس این کشور بوده و برنامهریزی کرده تا ۷۲۲ میلیارد دلار سهام در سال ۲۰۲۱ در بازار سرمایه این کشور عرضه شود.
- به دنبال رشد بیسابقه پیویسی، قیمت از ۱۴۰۰ دلار عبور کرد.
- سنگ آهن ۶۲ درصد به رقم باورنکردنی ۱۴۷.۵ دلار رسید. علت این مساله تاثیر کرونا بر کمپانیهای بزرگ برزیل است که سنگ آهن چین را تامین میکنند. انجمن آهن و فولاد چین و سازمان بورس دالیان نسبت به رشد فزاینده قیمت سنگ آهن هشدار داد. در پی افزایش قیمت سنگ آهن معادن خاموش استرالیا بازگشایی شد.
- متانول در کره جنوبی و تایوان تقاضای بسیار قوی دارد که با رشد تقاضا، قیمتها با رشد همراه بوده که منجر به رشد قیمتها در چین نیز شده است. دلایل مختلفی برای این اتفاق عنوان میشود اما احتمالا استفاده از متانول به عنوان سوخت کشتی، یکی از عمدهترین دلایل بوده است.
- در پی رشد قیمت مس، تحلیلگران معتقدند: “با شروع سال ۲۰۲۱، بازار مس به بالاترین کمبود عرضه خود در یک دهه اخیر وارد میشود (حدود ۳۷۲ هزار تن)؛ این روند در سال ۲۰۲۲ ادامه خواهد داشت (۱۵۳ هزار تن) و در سال ۲۰۲۳ به سمت توازن میرود (اضافه عرضه ۳۵ هزار تن). “
- کودلکو شاهد رشد ۳.۵ درصدی تولید مس در ماه اکتبر نسبت به اکتبر سال گذشته بود و این در حالی است که Escondida متعلق به بیاچپی بزرگترین معدنکار جهان، با کاهش ۷.۶ درصدی تولید مواجه شده است.
تحلیلگر: پریسا کریمی نیک
برای مطالعه معاملات بولتن هفتگی منتهی به ۱۲ آذر ماه ۱۳۹۹ به لینک زیر مراجعه کنید: