گزارش بورس کالا فلزات هفته منتهی به ۲۸ آبان ۱۳۹۹
در معاملات بورس کالا فلزات در هفته منتهی به ۲۸ آبان ۱۳۹۹، ۴۸۹ هزار و ۲۴۱ تن محصول در رینگ صنعتی بورس کالا عرضه شد و درحالیکه با کمبود تقاضا در اغلب گروهها محسوس بود، در نهایت ۱۸۷ هزار و ۱۸۵ تن به ارزش ۲ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان مورد معامله قرار گرفت که به دلیل افزایش ۹۰ درصدی حجم معاملات، به لحاظ ارزشی رشد ۲۳ درصدی را به ثبت رساند.
در هفته اخیر به دلیل قوت گرفتن شیوهنامه جدید دررابطهبا ورود تمام زنجیره فولاد به بورس کالا شاهد افت قیمتها بودیم. در شیوهنامه جدید قرار شد تمام زنجیره فولاد در بورس کالا ارزشگذاری شود. به این معنی که مواد اولیه فولادیها که تا پیشازاین ضریبی از شمش فولاد خوزستان (فخوز) بوده و اختلاف فاحشی با قیمت صادراتی داشته است، ازاینپس درصدی از قیمت صادراتی بوده و در بورس کالا تعیین قیمت میشود.
این موضوع میتواند برای شرکتهای معدنی، از جمله کگهر، کنور، کگل و … خبر خوبی تلقی شده و میتواند سودآوری آنها را افزایش دهد و در مقابل به دلیل افزایش بهای تمام شده فولادیها منجر به کاهش سود آنها شود. اما کاهش قیمتها یا کاهش تقاضا در داخل را به دنبال خواهد داشت که بدین ترتیب برای شرکتهایی که امکان صادرات دارند میتواند تاثیر مثبتی داشته باشد زیرا مقادیر فروخته نشده را میتوانند در صورت یافتن مقصد صادراتی در آن بازارها به فروش برسانند اما شرکتهایی که امکان فروش صادراتی ندارند میتوانند از این قانون لطمه ببینند. بحث بعدی افزایش قیمتها در داخل به بالاتر از قیمت پایه عرضه به دلیل افزایش تقاضا و رقابت است که در این صورت اغلب شرکتهای فولادی از این قانون و تبعات آن اثر منفی نخواهند گرفت.
بحث مالیات نیز از دیگر مسائلی است که باید موردتوجه قرار گیرد. به دلیل اینکه به صادرات مواد اولیه فولاد تعرفه صادراتی تعلق میگیرد اندکی از جذابیت صادرات کاسته و میتواند منجر به عدم رقابت برای این محصولات شود و آنها را تا قیمت پایه عرضه پایین آورد. یکی دیگر از مهمترین نکات دراینخصوص این است که اکثر شرکتهای فولادی سهامداران عمده سنگ آهنیها هستند و کل زنجیره را دارند. برای مثال فولاد مبارکه سهامدار عمده کگل و کچاد و سایر سنگ آهنیهای غیر بورسی است. فخوز نیز تمام زنجیره را تقریبا از شرکتهای زیرمجموعه خود تامین میکند و ازاینحیث برای سودآوری این شرکتها تغییرات چندانی را نباید انتظار داشت. در ادامه به جزئیات معاملات در رینگ صنعتی در سه گروه فولاد، مس، آلومینیوم و روی با نگاهی به روندهای جهانی خواهیم پرداخت.
فولاد
شمش فولاد
در معاملات بورس کالا فلزات در گروه فولادی ۱۳۵ هزار و ۵۸۷ تن شمش فولاد عرضه شد که با بیش از ۵۱ هزار تن تقاضا همراه بود. در معاملات هفته جاری قیمت پایه شمش با ۴ درصد افت ۹ میلیون و ۳۳۰ هزار تومان بهازای هر تن تعیین شد و تقریبا در همین قیمت به ارزش ۴۳۱ میلیارد تومان مورد معامله قرار گرفت. مطابق شیوهنامه جدید، قیمت پایه شمش فولاد ۸۰ درصد CIS تعیین شده و با نرخ دلار نیما تسعیر خواهد شد.
برای مثال، در هفته گذشته که قیمت هر تن شمش کشورهای مشترکالمنافع (CIS) ۴۵۰ دلار بوده، ۸۰ درصد آن بهعنوان قیمت پایه عرضه در نظر گرفته شد. اما قیمتهای جهانی بیلت صعودی بود. به طوری که هر تن بیلت CIS با ۲۸ دلار رشد تا ۴۵۰ دلار نیز بالا رفت. افزایش قیمت مواد اولیه ازجمله سنگآهن تا ۱۳۰ دلار و قراضه از ۳۰۶ به ۳۳۸ دلار و از طرفی افزایش تقاضا برای فولاد، از جمله محرکهای قیمت این محصول بودند.
ورق
در معاملات بورس کالا فلزات در آخرین هفته آبانماه سال جاری پس از چند هفته، بازار ورق رونق گرفت و با مجموع ارزش معاملات ۱ هزار و ۱۵۹ میلیارد تومان بیشترین سهم ارزشی را در بین فلزات داشت. حجم عرضه ورق گرم و ورق سرد به ترتیب ۶۵ هزار و ۲۳۰ و ۱۳ هزار و ۵۰۰ تن بود که همین مقدار نیز به قیمت پایه معامله شد. قیمت پایه ورق گرم ۱۲ میلیون و ۸۰۰ هزار و ورق سرد ۱۵ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان بهازای هر تن تعیین شد. این در حالی بود که با وجود افزایش قیمت جهانی ورق سرد، نرخ پایه بورس کالا افت ۸.۹ درصدی داشت. قیمتهای جهانی ورق صعودی بودند. ورق گرم صادراتی چین رشد ۳۵ دلاری داشته و به قیمت ۵۶۳ دلار بهازای هر تن معامله شد.
میلگرد
در معاملات بورس کالا فلزات در هفته اخیر اگرچه معاملات میلگرد افزایش یافته اما همچنان مازاد عرضه مشهود است بهطوریکه مجموعا حدود ۱۳۳ هزار تن میلگرد در انواع مختلف عرضه شد و درحالیکه تنها ۲۲ هزار تن تقاضا برای این محصول وجود داشت ۶.۷ هزار تن به قیمت ۹ میلیون و ۹۷۴ هزار تومان به قیمت پایه عرضه به ارزش ۶۷ میلیارد تومان مورد معامله قرار گرفت. بیش از ۶۷ درصد حجم معاملات متعلق به فولاد خراسان (فخاس) بود. در بازارهای جهانی باتوجهبه رشد قیمت قراضه و شمش، مقاطع نیز صعودی بودند. قیمت هر تن میلگرد صادراتی ترکیه با ۲۰ و میلگرد صادراتی چین با ۳۸ دلار رشد به ترتیب ۵۰۰-۵۱۰ و ۵۳۶ دلار بهازای هر تن معامله شدند.
تیرآهن
در معاملات بورس کالا فلزات در معاملات تیرآهن نیز همانند میلگرد کمبود چشمگیر تقاضا و بهتبع آن حجم معاملات وجود دارد. از ۳۶ هزار تن تیرآهن عرضه شده، ۲۸۶ تن به قیمت ۱۰ میلیون و ۶۷۲ هزار تومان معادل قیمت پایه عرضه که افت ۹.۷ درصدی نسبت به هفته گذشته داشته است معامله شد. بیشترین عرضه تیرآهن توسط ذوبآهن اصفهان (ذوب) صورت گرفت و علیرغم تقاضای مناسب حجم معاملات بسیار پایینی داشت. گروه صنایع فولاد پارسیان با ۱۷۶ تن بیشترین سهم را در حجم معاملات داشت.
مس
در هفته پایانی آبان ارزش معاملات مس به سبب افزایش در حجم معاملات صعودی بود و مجموع ارزش معاملات انجام شده مس مفتول و مس کاتد به ۳۵۸ میلیارد تومان رسید که ۳۵۱ میلیارد آن متعلق به مس کاتد بود. قیمت هر تن مفتول ۱۸۰ و مس کاتد ۱۷۵ میلیون و ۷۸۹ هزار تومان معادل قیمت پایه به ثبت رسید که نسبت به هفته گذشته افت ۲.۶ درصدی داشتند. قیمت جهانی مس با اعلام نتیجه انتخابات و همچنین کمبود عرضه به دلیل مشکلات ناشی از کرونا در شیلی و پرو با شتاب خوبی، همچنان در مدار صعودی قرار دارد. قیمت جهانی مس هفته گذشته تماما بالای ۷۰۰۰ دلار بود و در روز پایانی هفته به ۷۱۷۸.۵ دلار در هر تن نیز رسید. به نظر میرسد کمبود عرضه به دلیل موج جدید کرونا ادامهدار بوده و قیمتها حداقل در همین حوالی باقی بماند.
آلومینیوم
در معاملات بورس کالا فلزات در هفته منتهی به ۲۸ آبان معاملات گروه آلومینیوم نیز به دلیل افت توامان حجم و قیمت تا حدودی راکد و کمرونق بود. هفته اخیر تنها ۲۰ تن شمش آلومینیوم به قیمت ۵۳ میلیون تومان که اختلاف ۱۰ درصدی با قیمت پایه عرضه داشت مورد معامله قرار گرفت. در نرخ معامله شده هر تن آلومینیوم شاهد افت ۳ درصدی نسبت به هفته گذشته بودیم. هر تن آلومینیوم LME هفته گذشته با رشد ۶۶ دلاری نسبت بهروز پایانی هفته قبل آن به ۱۹۸۴ دلار رسید.
روی
در هفته منتهی به ۲۱ آبان شمش روی مورد معامله قرار نگرفت. در هفته مورد بررسی منتهی به ۲۸ آبان ۹۰۰ تن از این محصول به قیمت ۶۳ میلیون تومان در هر تن عرضه شد و تنها ۲۰ تن به قیمت پایه عرضه و به ارزش ۱.۲ میلیارد تومان مورد معامله قرار گرفت. قیمت جهانی فلز روی نیز همچون سایر فلزات اساسی رشدی بود. هر تن شمش روی در بورس فلزات لندن با ۱۳۴ دلار رشد نسبت به ابتدای هفته به ۲۷۸۷ دلار رسید.
جمعبندی گزارش بورس کالا فلزات
بهطورکلی میتوان گفت، قوانینی که در یک ماه اخیر دررابطهبا زنجیره فولاد از جمله خروج قیمتگذاری فولاد از بورس کالا، تغییر درصد مبنای فرمول قیمتگذاری، ورود مواد اولیه فولاد به بورس کالا و … مطرح شدهاند، موجب تعلل خریداران و کاهش تبوتاب تقاضا گردید و تاکنون نیز به دلیل بهروزرسانی و طولانی بودن تصویب قوانین ادامه داشته است. علاوه بر شیوهنامه جدید قیمتگذاری زنجیره فولاد که در مطالب فوق بیان شد، اهرم نرخ ارز و قیمتهای جهانی نیز همچنان نقش مهمی در تعیین قیمت محصولات فلزی دارند. باتوجهبه انتخاب بایدن و احتمال توافق عدهای معتقدند انتظارات تورمی کاهشیافته و نرخ ارز میتواند کاهش یابد که این موضوع اثر منفی بر قیمتها خواهد داشت.
از دیگر سو با انتخاب بایدن، احتمال بهبود شرایط اقتصادی نیز وجود دارد که منجر به کاهش رکود و افزایش تولید و تقاضا خواهد شد که میتواند مقدار فروش محصولات را افزایش دهد. علاوه بر این باتوجهبه اینکه قیمتهای جهانی روند صعودی دارند، حمایت دولت از صادرات و پیداکردن بازارها و مقاصد جدید صادراتی برای شرکتهای صادرات محور میتواند به نفع این شرکتها و بالطبع به نفع کل اقتصاد باشد. فراموش نکنیم که صنعت فولاد در سال گذشته ارزآورترین صنعت بوده و غفلت از آن به دلایل ضعف مدیریتی، قانونگذاری و نظارت تبعات جالبی برای کشور نخواهد داشت.
تحلیلگر: خدیجه مهدیزاده
برای مطالعه معاملات فلزات در بازارهای جهانی در هفته منتهی به ۲۱ آبان ۱۳۹۹ به لینک زیر مراجعه کنید: