گزارش معاملات بورس کالا فلزات
در معاملات بورس کالا فلزات هفته منتهی به ۱۹ آذر ماه سال جاری ۵۵۷ هزار و ۹۱۵ تن محصول در رینگ صنعتی بورس کالا عرضه شد. در جریان عرضه و تقاضا بالغ بر ۴۷۱ هزار تن به ارزش بیش از ۵ هزار و ۷۰۵ میلیارد تومان مورد معامله قرار گرفت که به لحاظ ارزشی رشد ۹۰ درصدی نسبت به هفته قبل خود داشت.
آمار معاملات هفته اخیر نشان میدهد که با وجود گذشت چند روز از تصویب شیوهنامه جدید فولادی، تا حدودی ثبات به بازار بازگشته، ابهامات کاهش یافته و نتیجتا منجر به افزایش عرضه، تقاضا و بهتبع آن رشد حجم معاملات شده است. از طرفی قیمتهای جهانی نیز با تداوم روند صعودی هفتههای قبل، رکوردهای جدیدی به ثبت رساندند و این امر منجر به افزایش قیمتها در تمام فلزات مورد بررسی شد. از دیگر نکات برجسته در معاملات هفته اخیر میتوان به حفظ و حتی افزایش نرخ دلار نیما در محدوده بالای ۲۵ هزار تومان اشاره نمود که تاثیر مثبت بر نرخهای پایه و نرخهای معاملاتی داشت.
در گروه فولاد، در پی تصویب شیوهنامه جدید، همچنان افت تولید در برخی از کارخانهها مشهود است اما صادرکنندگان با توجه به افزایش نرخهای جهانی و امید به لغو تحریمها اوضاع نسبتا مناسبتری دارند. ذکر این نکته ضروری است که لغو تحریمها و توافقات احتمالی میتواند با کاهش رکود فعلی، گام مثبتی برای تولید و مصرف در بازار داخل باشد. در ادامه به بررسی آمار معاملات فلزات در بورس کالا در چهار گروه فولاد، مس، آلومینیوم و روی با نگاهی به حواشی اتفاق افتاده در داخل و قیمتهای جهانی میپردازیم.
گروه فولاد در بورس کالا
شمش
در معاملات بورس کالا فلزات در گروه فولادی، ۲۱۱ هزار و ۶۲۷ تن شمش به قیمت ۹ میلیون و ۶۶۱ هزار تومان عرضه شد که با وجود افزایش محسوس تقاضا، حدود ۱۸۱ هزار تن به قیمت متوسط ۹ میلیون و ۷۲۷ هزار تومان به ازای هر تن مورد معامله قرار گرفت. نرخ معاملات نسبت به هفته گذشته ۰.۸ درصد افزایش داشت. افزایش قیمتهای جهانی محرک اصلی قیمت در بازار داخل بودند. شمش صادراتی CIS در پی افزایش قیمت قراضه و سنگ آهن تا ۵۲۳ دلار نیز رسید.
قیمت هر تن سنگ آهن در ادامه نگرانیها از کمبود عرضه، به دلیل طوفان شدید در استرالیا و آماده باش در بندر هدلند این کشور به بیش از ۱۵۰ دلار رسید تا قیمتهای زنجیره فولاد صعودی باشد. هر تن بیلت صادراتی ایران نیز با تداوم روند رشدی با ۱۰ دلار صعود در محدوده ۴۹۰-۵۰۰ دلار به ازای هر تن معامله شد. نکته قابل توجه در محاسبه قیمت پایه شمش مبنای هفته آخر ماه نوامبر بود که از این اثر افزایش قیمت بیلت CIS تا حدودی بینصیب ماند. انتظار میرود در هفتههای آتی مطابق شیوهنامه متوسط قیمت هفته آخر باشد.
ورق
در معاملات بورس کالا فلزات در هفته اخیر ارزش معاملات ورق کاهشی بود. در مجموع ۳۰ هزار و ۶۰۰ تن ورق عرضه شد و در نهایت ۳۰ هزار و ۱۰۰ تن به ارزش بیش از ۴۹۱ میلیارد تومان مورد معامله قرار گرفت که بیش از ۹۰ درصد ارزش معاملات متعلق به فولاد مبارکه اصفهان بود. آمار حجم معاملات ورق گرم، سرد و پوششدار هفته اخیر به ترتیب ۳ هزار، ۱۱ هزار و ۲۰۰ و ۱۱ هزار و ۸۰۰ تن گزارش شد. نکته قابل توجه در معاملات ورق اختلاف چشمگیر نرخهای معاملات با قیمت پایه عرضه بود.
هر تن ورق گرم به قیمت پایه عرضه ۱۲ میلیون با ۵.۷ درصد رشد نسبت به هفته گذشته به قیمت ۱۴ میلیون و ۶۷۳ هزار تومان معامله شد. قیمت هر تن ورق سرد نیز با اختلاف ۴.۵ میلیون تومانی نسبت به قیمت پایه عرضه تعیین شده، به ۱۷ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان رسید. هر تن ورق گالوانیزه نیز با جهش ۱۲.۶ درصدی نسبت به هفته گذشته در ۲۰.۶ میلیون تومان مورد توافق قرار گرفت.
نرخهای جهانی ورق نیز همچنان پرشتاب دنبال میشوند. هر تن ورق گرم CIS تا محدوده ۶۳۵-۶۵۵ دلار ادامه داشت. این روند صعودی در ورق سایر مناطق نیز مشهود بود. بهطوری که هر تن ورق صادراتی چین با ۲۲ دلار افزایش نسبت به ابتدای هفته به ۶۲۱ دلار در هر تن رسید. افزایش هزینه بهای تمام شده و ادامهدار بودن این روند صعودی در بازارهای مختلف از جمله ترکیه از جمله مهمترین محرکهای بازارهای فولاد است.
میلگرد
معاملات میلگرد در سومین هفته آذر ماه پررونقتر از قبل دنبال شد بهطوریکه از ۱۳۱ هزار و ۶۴۶ تن محصول عرضه شده بیش از ۱۲۱ هزار تن به ارزش ۱ هزار و ۲۸۸ میلیارد تومان مورد معامله قرار گرفت که رشد ۳ برابری نسبت به هفته گذشته داشت. نرخ هر تن سبد میلگرد در جریان معاملات هفته گذشته با رشد ۵.۵ درصدی به ۱۰.۵ میلیون تومان در هر تن افزایش یافت. در پی رشد قیمت بیلت، قیمت میلگرد نیز در بستر جهانی رشدی بود. هر تن میلگرد صادراتی ترکیه با رشد ۳۰ دلاری به ۵۳۰-۵۴۵ دلار نیز رسید. در بازار CIS نیز قیمت هر تن از این محصول از ۵۴۰ به محدوده ۵۴۰-۵۵۰ دلار افزایش یافت. فولاد خراسان (فخاس) و ذوب آهن اصفهان بیشترین سهم را در ارزش معاملات میلگرد به خود اختصاص دادند.
تیرآهن
در معاملات بورس کالا فلزات هفته منتهی به ۱۹ آذر گروه تیرآهن درحالیکه حجم تقاضا رشد قابل توجهی داشت، به دلیل افت عرضه، حجم معاملات تغییر محسوسی نسبت به هفته قبل آن نداشت و در مجموع از ۲۳ هزار تن محصول عرضه شده با وجود تقاضای ۴۷.۹ هزار تنی، ۲۰.۸ هزار تن مورد معامله قرار گرفت. قیمت هر تن تیرآهن در جریان معاملات ۱۰ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان به ازای هر تن تعیین شد که اختلاف ۴۰۰ هزار تومانی با قیمت پایه عرضه داشت.
مس
در معاملات بورس کالا فلزات در هفته قبل، از ۱ هزار و ۹۳۵ تن مس مفتول و ۴ هزار و ۵۰ تن مس کاتد عرضه شده، ۵۵ و ۲ هزار و ۸۶۰ تن از هر کدام به ارزشهای ۱۱ و ۵۶۱ میلیارد تومان مورد معامله قرار گرفت. قیمت هر تن مس همچون هفته گذشته متاثر از افزایش قیمت جهانی ۳.۸ درصد افزایش یافت. ارزش معاملات ملی صنایع مس ایران (فملی) با بیش از ۵۶۱ میلیارد تومان بیشترین سهم را در بین شرکتهای تولیدکننده مس داشت. تحولات جهانی منجر به تضعیف ارزش دلار و افزایش قیمت کامودیتیها به خصوص مس شده است. قیمت هر تن مس LME در هفته گذشته از ۷ هزار و ۷۴۰ دلار نیز عبور کرد. این روند رشدی را تا بلندمدت نیز متصور هستیم.
آلومینیوم
آمار معاملات آلومینیوم در هفته قبل تا حدودی افزایشی بود. ۶ هزار و ۴۰۰ تن شمش عرضه شد که با تقاضای ۳ هزار و ۳۱۰ تنی مواجه گردید. در پایان نیز ۱ هزار و ۸۹۰ تن به قیمت ۵۳.۵ میلیون تومان مورد معامله قرار گرفت. قیمت جهانی آلومینیوم نیز همراستا با سایر کامودیتیها و متاثر از سایر شاخصهای کلان اقتصادی تا ۲ هزار و ۲۲ دلار نیز رسید.
روی
در معاملات بورس کالا فلزات ارزش معاملات روی به دلیل نبود تقاضا مجددا به صفر رسید. قیمتهای جهانی روی در هفته گذشته همچنان رشدی است. هر تن شمش روی در بورس فلزات لندن از ۲۷۴۹ در ابتدای هفته به ۲۸۱۰ دلار در هر تن افزایش یافت.
جمعبندی بورس کالا فلزات
همانطور که از آمار معاملات رینگ صنعتی بورس کالا در هفته اخیر پیداست، عرضه و تقاضا به روند باثبات و قابل قبولی رسیده و تولیدکنندگان و خریداران بیش از این در انتظار تغییر قوانین نیستند. علاوه بر این نرخهای جهانی متاثر از عوامل کلان اقتصادی و تداوم افزایش تقاضا در چین به صورت مداوم رشدی بوده که همین عامل نرخهای داخلی را نیز تحت تاثیر قرار داده است. اگرچه تقاضای سفتهبازانه با ابلاغ شیوهنامه جدید کاهش یافته اما به دلیل کاهش موجودی انبارها در پی افت چشمگیر حجم تقاضاها در یک ماهه اخیر و از طرفی بهبود صادرات، حجم معاملات روند مناسبی پیدا کرده که انتظار میرود در صورت ثبات شرایط فعلی این روند ادامهدار باشد.
تحلیلگر: خدیجه مهدیزاده
برای مطالعه معاملات فلزات در بازارهای جهانی در هفته منتهی به ۱۲ آذر ۱۳۹۹ به لینک زیر مراجعه کنید: